Det här blir mitt tredje chiliår och utifrån tidigare erfarenheter - och misstag - gör jag i år på ett lite annat sätt. Jag provar en ny metod som går ut på att jag sår fröna i fuktat hushållspapper som jag lägger i en plastbytta jag fick en sallad i en gång. Den står i sin tur på ett sådant här brett (15 cm) gammeldags vattenelement. Varannan dag ungefär kollar jag om något frö har grott och i så fall lyfter jag försiktigt över det till ett miniväxthus som står under lysrör. Fördelen med det här är att jag garanterat får en planta per kruka. Tidigare har jag haft problem med att inte alla fröer har grott så att jag haft "tomma" krukor, och i de fall jag sått flera fröer i en kruka så har rötterna trasslat ihop sig så det blivit besvär när jag ska plantera om dem. Förut har jag provat torvkrukor och keramikkrukor men eftersom jag tyckte de torkade ut alldeles för snabbt provar jag i år med plast. Sen har jag också valt krukor som sitter ihop som en karta. Det är för att jag tidigare tyckt att det var jobbigt med alla småkrukor som trillar omkring i miniväxthuset. En annan sak är att jag inte sår allt på en gång utan sätter några fröer då och då och det under hela februari månad. Jag vill inte plantera om allting precis samtidigt - tyckte det blev lite stressigt förra året.
Och så sorterna. I år satsar jag på bredd i sortimentet för att jag vill prova mig fram. Däremot sår jag bara ett par fröer av varje sort - jag har inte plats för mer en 40 plantor på min balkong nämligen, och så förutsätter jag att inte alla dessa tar sig. Här kommer listan:
Chinense: Red Surinam/Mme Jeanette, Habanero Amarillo, Chocolate Habenero, Piment antillais, Numex Suave
Baccatum: Chapéu de bispo (biskopsmössa), Lemon Drop, Aji Cristal, Criolla Sella, Aji Habanero
Frutescens: Malagueta, Rawit
Annuum: Vulcao, Santa Fé, Cayenne, Fresno, Golden Cayenne, Kolocsai, Piment d'Espelette, Hungarian Hot Wax, Serrano, Numex Big Jim (ska försöka slå världsrekord)
Okänd art: Orange Thai, Sarit Gat
CITAT
Jag har sått en mix av C annuum, nämligen Early Jalapeno, Hungarian Hot Wax och Boldog Hungarian Spice.
Precis den mixen har jag sått mina tidigare år. Jag tyckte inte jag kunde se någon skillnad i växtsättet på just de här tre - alla växte trädlikt och blev ganska spetiga men då hade jag dåligt med extrabelysning också. Early Jalapenon var den sort som hade sämst grobarhet medan Hungarian Hot Wax tog sig bäst. Tyckte också att den var godast. Det finns bilder på de här tre i mitt fotoalbum - Köksbalkongen - om du vill se hur de ser ut.