Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Beskära nytt äppelträd, Måste man beskära?
          Xiphoideus
          Inlägg 01-03-2007, 14:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 46
          Medlem sedan:
          16-02-2007
          Medlem nr: 9 100



          Har läst mycket i trädgårdsböcker och här på forumet men nu vet jag varken ut eller in! Tycker man får olika råd överallt. Jag planterade ett äppelträd Aroma i början av hösten. Det hade då en toppgren och några väriktade stödgrenar. Plantskolan sa att jag skulle klippa ner 1/3 av grenarna på våren, vilket innebär att jag alltså borde ge mig på det nu (för nu är det väl vårvinter?). Men sedan menar vissa att beskärning ska ske under JAS vilket tyder på att jag hellre borde vänta. Trädets grenar har växt bra sedan planteringen men har bara grenat sig ute i topparna ser det ut som, det ser inte ut som vattenskott utan snarare nya grenar som är på gång där (eller kan det vara fruktanlag? dem vill jag väl inte klippa bort i så fall?). Nu är grenarna minst meterlånga med tvärgående grenar längst ut. Min fråga är, är det bäst om jag klipper grenarna nu med en tredjedel som rekommenderats? Eller kan man bara låta trädet sköta sig själv så grenar det sig naturligt? Det är ju redan luftigt och det är långt till närmsta träd så konkurrens kommer det inte heller att ha om ljus och näring.


          --------------------
          Nyanlagd trädgård i södra Skåne
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cilla
          Inlägg 02-03-2007, 15:44
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jag brukar vänta minst en växtsäsong innan jag beskär nyplanterade träd. Har man satt ett träd på sensommar eller höst låter man det stå orört hela nästa vår och sommar. Detta för att träd ska utveckla rotsystemet i början och då behöver så mycket blad och grenmassa som möjligt.

          Ungt äpple vill jag helst beskära på vårvintern. Detta för att vårvinterbeskärningar stimulerar grentillväxt och för att det är just tillväxt man vill ha i ett ungt träd. För att ett äppelträd ska kunna utveckla mycket frukt behövs helt enkelt god tillväxt på grenverk först. Detta innebär att ett träd satt på sensommaren 2006 beskär jag vårvintern 2008.

          Men det finns undantag. Om hela trädgården är full av kräftsjuka träd beskär jag unga träd också på sensommaren i JAS. Då är risken för angrepp i det unga trädet mindre.

          Hur man uppbyggnadsbeskär finns massor av tips om i trädgårdsböckerna. Att skära in 1/3 är ingen bra hållregel. Att hålla vinklar topp och krona 45 grader och att välja välriktade, symmetriskt satta grenar från stammen, inte fler än 4, är bättre regler. Som sagt, detta finns illustrerat så det är enklare att sätta sig in i. Uppbyggnadsbeskärning gör man för att skapa en grundstruktur i trädet som håller när grenarna sedan blir 20-30 cm diameter.

          Om man låter frukt utecklas på ett ungt träd eller inte beror på vad man vill. Man får välja - ett snabbt växande träd utan frukt i början, eller ett långsamt växande träd med frukter. Varje frukt tar mycket energi i anspråk av trädet, och syns omedelbart på hur mycket trädet orkar växa.

          Redigerat av Cilla: 02-03-2007, 15:45


          --------------------
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 10:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon