Japp, det är spännande med trädgård men visst finns det inom trädvården liksom inom andra naturvetenskaper teorier och praktiker som fungerar och de som inte gör det.
T ex är våra träd och buskar beroende av någon sorts blad, barr och grenar. Det vet vi ganska mycket om. Och alla har förmåga att under lång eller kort tid lagra energier så att de under en tid kan leva utan. Vi vet ganska mycket om vilka som lever länge och kort tid utan, och vilka som därför kommer igen snabbt efter storm, åska och beskärning och vilka som inte gör det. Och vi känner till rätt många av de svampar som ser till att ved bryts ned till andra beståndsdelar. Vi vet en del om dessa svampar, hur de brukar sprida sig och vilka arter som brukar angripas av vad.
Jag skulle inte säga att kunskaper som dessa är detsamma som allmänna tyckanden om vad som är rätt och fel om barnuppfostran.
Men självklart är vår förståelse av biologin mycket begränsad också. Att försöka förstå en växt är lite som att ge sig ut i rymden och förstå universum. Men bara för att vi inte förstår hela universum så behöver vi inte ringakta de områden där vi har fungerande förståelser, som t ex att vårt liv sker på en rund planet, som är en av flera andra...
Det finns ingen anledning att ge upp bara för att det är lite man förstår, eller för att alla träd och barn är unika!