I mina studier av trädens rötter till en kommande bok är pilens rötter särskilt intressant. Aggressivt rotsystem säger vissa, livligt och starkväxande säger andra.
Var nere i Skåne i vårvintras för att intervjua dem som där arbetar med rötternas påverkan på VA-systemen i stan. Pilar och popplar skapar flest avloppsstopp. Man löser det genom att skicka ned en kamera i rören som kan lokalisera var rötterna trängt in. Sedan finns rotskärningsmaskiner. Kommunernas VA-killar gör detta för stadens räkning, och för betalning på privata tomter också.
I många kommuner byter man ut pil och poppel mot andra trädslag som behöver mindre vatten. I Solna utanför Stockholm tog man i vintras ned en lång gammal poppelallé som planterats ovan stadens centrala vatten- (eller var det avlopp) ledning.
Samtidigt använder man i högre utsträckning pil där det behövs vattenuppsugare, och där man förut hade grävt onaturliga dräneringssystem. Vissa pilsorter kan växa i mycket våta områden, och avdunsta mycket vatten.
Det är sant att särskilt cementrör är särskilt utsatta, men rötter kan också tränga in i plaströrens skarvar. Har man en nysatt pil och moderna plaströr 7 meter bort tar det sina år innan man riskerar att få rotgenomträngning - hur många och om det sker är omöjligt att säga. Risken finns.
Som med många växter gäller att pil har egenskaper som kan utnyttjas. Pil passar bra där man vill suga upp vatten och där det är för vått för andra träd att växa. Men mindre bra där man har vatten- eller avloppsledningar.
--------------------
|