Här är 2 olika recept
1 kg gurkor 15 svarta vinbärsblad
Lag: 1 l vatten 4 msk salt 1-2 tsk socker 2 1/2 msk ättiksprit
Picka små hål i gurkorna. Varva dem sedan med vinbärsbladen. Rör ihop lagen och låt den stå tills saltet smält. Rör då och då. Slå lagen över gurkorna, täck med plastfilm och ställ i kylskåpet. Gurkorna är färdiga efter ca en vecka och står sig sedan ett par månader i kylskåpet.
1 gurka 2 msk ättiksprit 2 msk strösocker 1 dl vatten 1/2 krm vit- eller svartpeppar 1 krm salt rikligt med hackad persilja
Skiva gurkan tunt. Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i den skivade gurkan. Strö över hackad persilja. Låt gärna gurkan ligga i lagen någon timme före servering.
|