Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ny spis - plattor eller häll?, vad ska man välja
          Eva Swahn
          Inlägg 19-10-2003, 21:14
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 752
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 300



          Jag tror nog att jag snart måste köpa ny spis. Den gamla börjar tackla av och drar väl en helsickes massa ström. Nu undrar jag: ska man köpa en traditionell spis med vanliga plattor eller ska man välja en sån där modern spishäll?

          Nått annat man borde tänka på vid spisval?


          --------------------
          Eva i zon I
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Eva Swahn
          Inlägg 21-10-2003, 15:01
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 752
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 300



          Cilla induktionsspis är en spishäll som använder sig av magnetism, typ. Grytornas hölje sätter igång spisplattorna, på nån vänster. Så fort inget är på plattan är den avstängd, liksom. Hällen blir inte varm i sig själv utan smittas av grytans värme, ungefär. Fatta´ru?

          Att SPIS är ett komplicerat fenomen i vår vardag kan du Cilla och alla vi andra töntar läsa om i följande lilla uppsats "Objektorienterad matlagning" - ur ett kognitionspsykologiskt perspektiv, inom projektet "Människa Dator interaktion".

          Håll till godo!
          (under tiden ni läser tror jag att jag går och värmer en pizzabit i mikron och funderar på vad författarna kan mena med "spisens affordance")


          "Objektorienterad matlagning"

          Inledning
          Vår ambition var att designa gränssnittet för ett kök. Vi insåg emellertid våra begränsningar och att detta skulle ta för mycket tid i anspråk. Därför modifierade vi vår ambition och beslutade oss för att bara designa gränssnittet för en spis.

          Arbetet bedrevs enligt den klassiska "brain-storming" metoden. Vi antecknade här alla idéer som kom fram inom gruppen, utan värdering, och när allt var nedtecknat började vi med att sovra bland dessa för att få fram de inriktningar som var lämpliga som bakgrund för designen.

          Vid själva designfasen tecknade vi kontinuerligt ned de idéer vi hade för att bättre kunna välja vår slutgiltiga design.

          I vårt tycke har detta lett till en design som inte bara är estetiskt tilltalande, utan även fyller alla de krav som nutidsmänniskan kan tänkas ställa på en spis.

          Kravspecifikation
          Man skall kunna laga mat riskfritt, dvs utan brännskador och tippolyckor, som kan anses vara de vanligaste olyckorna vid spisen, samt på ett enkelt och smidigt sätt.

          Vi utgick ifrån fyra stycken tänkta scenarier, som vi koncentrerade oss kring. Dessa baseras på tre stycken helt olika miljöer och arbetsplatser. Dels ville vi tänka över matlagning i hemmet, matlagning för personer boende i servicehem samt ett kök i ett daghem för barn. För hemmamatlagningen ville vi dela upp detta mellan äldre och yngre. Våra scenarier är de följande:

          Scenario 1
          Äldre med lätta motorikstörningar och lättare minnesluckor, utan övriga problem, skall kunna laga mat på spisen utan att råka ut för skador på sig själva samt på egendomen.

          Scenario 2
          Spis i daghemskök skall kunna användas av personalen utan problem, samt förhindra olyckor bland barnen. Dessutom skall barnen, under övervakning, kunna utföra lättare göromål utan risker.

          Scenario 3
          Servicehem där de boende är handikappade med diverse rörelseproblem. De lagar mat själva och skall kunna göra detta riskfritt.

          Scenario 4
          "Vanliga", normalt glömska människor av varierande längd, skall inte känna sig hindrade av spisen vid matlagning, samt uppleva denna som ett verktyg som underlättar arbetet vid spisen.

          Problemformulering
          Vi utgick här ifrån de problem som kan uppträda vid hantering av spisar som de ser ut idag. Detta mynnade ut i fyra stycken huvudproblem. Dessa är:

          Spisen kan glömmas på
          Det är lätt att bränna sig
          Överkokning kan inträffa
          Det är lätt att råka ut för tippolyckor
          Vi insåg att dessa problem är mer eller mindre vanliga, men ändock av sådan karaktär att en ny design av spisen som matlagningsplats bör kunna undvika dessa.

          Design
          Vi valde här att dela upp designen mellan själva spisdelen och ugnsdelen.

          Spisen
          Vi har här delat upp vår slutliga design i ett antal punkter som sedan användes för slutskisserna.

          Vi beslutade oss för att själva spisytan skall vara av typen "induktionsspis", med en jämn yta utan direkta plattor. Detta kom vi fram till efter att ha funderat kring bl.a. risken att tippa grytorna och att uppnå så hög grad av flexibilitet som möjligt.
          Spisen skall vara höj- och sänkbar inom ett intervall av 20 cm (se bild 1 för översiktsbild av spisen)
          Denna utförs med elektriska motorer som regleras via ett vertikalt skjutreglage på spisens panel.
          De vanliga kokplattorna skall ersättas med en passiv kokyta, där uppvärmning av de speciella tillhörande grytorna etc. sker via induktion. Denna yta är ständigt kall. Vi valde denna teknik för att uppnå högsta grad av flexibilitet.
          Samtliga grytor är försedda med marknadens bästa anti-stick behandling.
          Effektregleringen sker direkt på grytorna med hjälp av spillsäkra knappar som är belysta (se bild 2) för att indikera vilken effekt som är inställd. På lägsta effektinställning lyser alltså endast en lampa och på högsta effektinställning lyser alla sex lamporna. Detta ger en omedelbar och lätt uppfattning av vilken effekt som är inställd och dessutom. Avstängningsknappen (nollan) är separerad från effektlägena 1-6 (enligt traditionell modell), för att åstadkomma en direkt åtskillnad mellan dessa.
          Samtliga grytor är försedda med en timer som ställs in med ett skjutreglage för att reglera den tid som grytan kan vara påslagen. Denna är av typen "äggur" fast i skjutreglage-form, för att detta är en bra representation av tidsreglering. Man spänner alltså upp en fjäder som sedan tickar tillbaka mot noll. Detta gör att man får en direkt återkoppling av inställd tid. För att kunna ställa in ända upp till tolv timmars kokning, används två olika skalor som är placerade intill varandra. Man väljer skala medelst en tryckknapp och vald skala lyses då upp som indikering.
          6.1 I och med att vi valde att ha knapparna för effekt och reglaget för tidsinställning på olika handtag, åstadkoms en intuitiv distinktion mellan de olika inställningarna.

          Grytor etc. skall kunna låsas fast under användandet för att förhindra tippning av misstag. Dessa lås kopplas i och ur med hjälp av effektreglagen på grytorna. Den egentliga låsningen sker via elektromagneter, som kopplas i så snart effekten på grytorna slås på och därigenom låser fast grytan på spisytan.
          Samtliga grytor är som standard försedda med tvåhandsfattning (se bild 2) för att därigenom lättare undvika spillolyckor.
          Vissa av grytorna är som standard försedda med "durkslagslock" för att praktiskt kunna använda sig av tvåhandsfattningen.
          Samtliga grytor etc. är försedda med sensorer för att registrera överkokning. Om dessa aktiveras skall effekten till grytan omedelbart slås av för att sedan automatiskt slås på igen när överkokningen undvikits.
          Samtliga grytor är försedda med överhettningsskydd som slår av effekten när grytans temperatur överskrider säker gräns.
          Grytorna etc. skall kommunicera direkt med spisen via radiolänk för att därigenom meddela vilken storlek och form de har, samt om de är avsedda för någon speciell sorts mat. Man kan därigenom ha speciella grytor för att t.ex. koka fisk. Denna fiskgryta "vet" då att den skall koka försiktigt etc.
          12.1 Den idag framtagna tekniken Bluetooth (Ericsson) är ett tänkbart alternativ.

          Spisytan kan levereras med önskat utseende. Dessa kan vara t.ex. mattsvart, transparent etc.

          Ugn
          Vi har även här delat upp vår slutliga design i ett antal punkter som sedan användes för slutskisserna.

          Ugnen skall vara flyttbar för att därigenom ge individuell placering av densamma möjlig.
          Ugnsplåtarna vilar på flyttbara galler som är upphängda på ett sätt som gör att de automatiskt skjuts ut ur ugnen när ugnsluckan öppnas. Gallren är smalare än själva ugnen vilket innebär att man därigenom kan fatta ugnsplåtarna på sidorna, istället för det traditionella "framkants-lyftet". Detta underlättar dels själva lyftandet samt minimerar risken att bränna sig på ugnselementen.
          Ugnsluckan är försedd med barnsäker låsning av traditionell typ.
          Grillelementen är inbakade i en keramisk häll för att därigenom underlätta rengöring av ugnen.
          Ugnen är försedd med separat timer för att därigenom undvika att ugnen glöms på och därigenom bl.a. förstör maten. Denna är av klassisk "ägg-klocke modell" som vi ansåg vara mest intuitivt för ändamålet.
          Ett traditionellt vridreglage för att ställa in önskad värmetyp på ugnen ansågs vara det bästa i och med att vi idag har sett denna lösning som vanligast förekommande, samt att den är rätt så bra…
          Temperaturreglaget ser ut som dagens reglage, med tillägget att en temperaturindikator är placerad runt om reglaget (se bild 1).
          Kraftig belysning med dagsljusfärg.

          Optioner
          Grytor kan specialdesignas för viss typ av matlagning. Detta kan vara t.ex. fiskgrytor, risgrytor, pastagrytor, skinkkokar-gryta etc. etc.
          Muggar för kokning av t.ex. vatten eller mjölk.
          Fläkt som kommunicerar med spisen för att automatiskt anpassa effekten efter behov.

          Utvärdering
          Vi har här undersökt hur de ovan nämnda scenarierna uppfylls av denna design. Nedan listas samtliga, av oss upptäckta, brister med prefixet -, samt de extra fördelar som kan uppnås med prefixet +.

          Svårt att undvika varmluft från ugnen när luckan öppnas. Denna luft ger vanligen ej brännskador, utan endast ett obehag.
          Man kan bränna sig på de varma grytorna och ugnsplåtarna. Dessutom är det omöjligt att förhindra att någon bränner sig genom att stoppa handen i t.ex. kokande vatten…!
          Man kan fortfarande tappa grytor och därigenom skada sig på diverse sätt.

          + Grytor kan ej lämnas kokande utan att timern då ställts in på för lång tid.

          + Överkokningen stoppas med hjälp av de inbyggda sensorerna i grytorna.

          + Grytorna kan placeras på valfritt ställe på spisytan.

          + Spisytan kan konstrueras med önskad storlek (restaurangkök etc.)

          + Spisytan, som är keramisk, kan fungera som avställningsyta.

          + Grytornas utformning begränsas endast av fantasin och den fysiska storleken på spisytan.

          + Fungerar lika bra i storkök som hemma.

          Uppfyllande av scenarierna

          Scenario 1
          Grytor kan ej glömmas på spisen under för lång tid.
          Motorikstörningar som skulle kunna innebära att en gryta oavsiktligt stöts omkull, undviks med hjälp av låsningen av grytorna.
          Brännskador genom beröring av spisplatta existerar ej i denna lösning, eftersom denna aldrig blir uppvärmd.
          Pensionspengarna kanske inte räcker till för inköpet.

          Scenario 2
          Eftersom spisen i stort fungerar "som vanligt" kan personalen därigenom använda spisen som vanligt.
          Barnen kan ej tappa kokande grytor över sig tack vara låsningen av desamma.
          Kostnaden kan även här avskräcka, men i ett samhällsekonomiskt perspektiv kan man tycka att det vore värt den extra investeringskostnaden för staten och även kanske försäkringsbolagen.

          Scenario 3
          I och med att spisen kan höjas och sänkas, så kan man därigenom underlätta för rörelsehindrade.
          Vissa rörelsehinder är att betrakta som motorikstörningar. Se därför ovan.
          Privata servicehem kanske kan tycka att den extra kostnaden för spisen inte spelar någon roll, men de inom offentlig sektor kan avskräckas.

          Scenario 4
          Eftersom spisen kan höjas och sänkas efter behov, underlättas för personer av varierande längd.
          Problem som att glömma grytorna underlättas, som ovan, i och med de inbyggda timers som varje gryta har.
          Denna spis ligger troligen över den budget som "vanliga" människor har för s.k. vitvaror, men möjligheten finns där…

          Ur kognitionspsykologiskt perspektiv…
          Vår spis med tillhörande grytor lämnar kontrollen av dessa fullständigt i handen (händerna) på användaren.
          Samtliga originalgrytor är designade på liknande sätt, vilket gör det lätt att växla mellan olika grytor.
          Grytorna hanterar mänskliga minnesproblem effektivt… Slå av när tiden har gått ut…
          Grytornas "affordance" gör att användaren "måste" ta på kontrollerna i och med att dom är placerade på grytornas handtag.
          Fel platta kan inte slås på eftersom det inte finns några plattor…
          Viss inlärningströskel i och med att spisens "affordance" inte direkt meddelar användaren att det är en spis…

          Problem & reflektioner
          Förkastade funderingar
          Timer på spisen ansågs inte behövas eftersom varje gryta är försedd med en sådan, samt av det faktum att man inte har heta plattor som kan bränna ner huset.
          Vanliga plattor förkastades p.g.a. bl.a tipprisken samt att spisens yta kan användas bättre med en öppen planlösning
          Vred som reglerar effekten på grytorna byttes mot knappar med indikatorer p.g.a. att dessa dels är svårplacerade samt svara att reglera med ena handens tumme.
          Ugnsplåtarna var tänkta från början att vara låsta tills man frigjorde dessa med någon slags låsanordning. Detta byttes mot galler som plåtarna vilar på p.g.a. att man därigenom möjliggör friare separat hantering av plåtarna.
          En öppen planlösning av spisytan där effekten reglerades per aktiv kokyta förkastades p.g.a. att man då inte möjliggör en helt fri placering av grytorna.
          Vi funderade kring att ha individuella användarprofiler för bl.a. inställning av spishöjd och matlagningsvanor. Detta förkastades p.g.a. att spisen då skulle kunna upplevas som svårarbetad.
          Tvåhandsfattning för att öppna ugnsluckan som säkerhetsdetalj, förkastades p.g.a. att man därigenom begränsar friheten vid användandet.

          Reflektioner
          Vi är medvetna om att detta blir en DYR spis, fast vi är även här övertygade om att det finns gott om penningstarka potentiella köpare som skulle vara villiga att betala det lilla extra som man trots allt får med denna spis.

          Slutsats
          Vi kan konstatera att vår lösning uppfyller våra, från början, ställda krav. Utöver detta så uppkom även ett antal fördelar som en "vanlig" spis inte har.

          Vi är medvetna om att vissa av lösningarna är svårgenomförda, men vi är trots allt övertygade om att det finns kunskap för att implementera dessa.

          Av:

          Michael Fäldt, c97mft

          Hans Olofsson, dva98hon

          Kjell-Björn Nordanfjäll c97knl

          Jonas Norberg c97jng

          Labhandledare:

          Jonny Pettersson


          --------------------
          Eva i zon I
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Eva Swahn   Ny spis - plattor eller häll?   19-10-2003, 21:14
          vickeva   Jag tycker att man ska tänka på at...   19-10-2003, 21:20
          Bettson   Helt klart häll, men ingen induktionshäll för då m...   19-10-2003, 21:25
          Kajsa   Vi har rustat köket i sommar och det blev en ny sp...   19-10-2003, 21:28
          Saiai   Dags för oss att skaffa ny spis snart oxå...Ugnen ...   19-10-2003, 21:32
          Ti bee   Instämmer! Häll och varmluftsugn. I vårt nya k...   19-10-2003, 21:33
          Cilla   Jag är i samma sits. Visserligen fungerar vedspise...   19-10-2003, 23:11
          Betty   Man måste inte alls köpa alla delarna separat. De...   19-10-2003, 23:33
          Ti bee   :) Jag var lika gammeldags som du innan vi köpte n...   19-10-2003, 23:38
          Eva Swahn   Jag hänger på Cillas frågor! Om varmluftugne...   20-10-2003, 00:26
          uno   Häll jag har. Tänk på att det är bra med en list r...   20-10-2003, 03:18
          Perilla   Min gamla spis börjar bli gammal och trött nu. Ska...   20-10-2003, 05:50
          Ingrid på Västkusten   Jag är i samma sits :-) snart byta men HÄR blir de...   20-10-2003, 06:11
          Annika i Korsholm, Finland   Om du har en gammal hederlig spis som håller på at...   20-10-2003, 06:24
          Jennan   Hejsan! Har nyss köpt hus & här fanns det...   20-10-2003, 07:15
          Ralf   Jag har häll, inga problem med den alls o snabbar...   20-10-2003, 07:22
          Ewa L   Jag "sörjer" också för att min spis är f...   20-10-2003, 07:29
          cissi i onsala   Även jag går i spis-tankar. Vi har en spis med häl...   20-10-2003, 07:56
          Eva Swahn   Hittade lite länkar om spisar: (Jag fattar inte ju...   20-10-2003, 08:45
          Louise i Göteborg   Gas är superbra! Snabbheten är bara ena delen,...   20-10-2003, 10:08
          kryddan   Vi har häll - och jag gillar det klart bättre än v...   20-10-2003, 10:14
          andreas i uppsala   vi har haft häll i snart 7 år och den är grymt bra...   20-10-2003, 10:28
          evarina   Jag är inte nöjd med häll. Den blir ful och repig ...   20-10-2003, 11:46
          Bettson   I en vanlig ugn så kan man låta bullarna jäsa det...   20-10-2003, 12:50
          Caprice   Hej Ewa, Vi har häll samt en separat inbyggnadsugn...   20-10-2003, 13:45
          Ingrid på Västkusten   Apropos det Siba har ett erbjudande för imorron oc...   20-10-2003, 20:09
          Gossen Ruda   Känner att jag måste lägga till några rader. I som...   20-10-2003, 20:30
          Ann-Christine   Våran spis har häll och ugn som man kan välja mell...   20-10-2003, 20:38
          Eva Swahn   Oj så många som behöver ny spis! Det skulle fö...   20-10-2003, 23:53
          Ingrid på Västkusten   Tack och lov Eva så har den moderna gasspisen komm...   21-10-2003, 07:32
          Nina H   För snart ett år sedan blev jag lycklig ägare till...   21-10-2003, 08:26
          kryddan   Tja - jag har motsatt upplevelse när det gäller sn...   21-10-2003, 09:30
          Eva Swahn   Nina H undrar om spisdesigners aldrig har stått vi...   21-10-2003, 12:20
          Boel z4   Jag älskar induktion! Vi hade det i en lägenhe...   21-10-2003, 12:54
          Cilla   TACK alla som bidragit med erfarenheter till oss s...   21-10-2003, 13:40
          Ralf   Induktion var något som vi fick lä...   21-10-2003, 16:04
          estet   Hejsan, hoppsan vad komplicerat det kan bli! :...   21-10-2003, 23:24
          Gossen Ruda   Jag har aldrig märkt något av det Ewa upplever neg...   22-10-2003, 18:04


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-07-2025, 01:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon