En fröplanta, dvs kommet från en äpplekärna i marken, kan ge vilka äpplen som helst. För det mesta blir det små äpplen, sk vildäpplen. De är ofta mycket söta och torra, eller sura. I sällsynta fall blir det nya, goda sorter(experiment visar att 1 av 2000 kärnsådder ger bra äpplen, fast själv gillar jag syrliga vildäpplen och skulle gissa att 1 på 200 för mig blir ätbara).
Varje kärna från ditt söndersprängda träd har två föräldrar, en är alltid från trädet själv och en från ett annat träd som biet eller flugan besökt. Kärnorna kan alltså ha olika föräldrar. Genetiskt är varje frösådd unik, och många har möjlighet att som träd bli stora och mycket gamla äppelträd som blir flera hundra år. Detta också om du endast sparar roten, grundstammen, och ympar in en annan sort som stam och krona.
Vill du ha garanterat ätbara äpplen kan du låta frösådden gro och sedan ympa på grenar av kända sorter. Det tar inte så lång tid som man kan tro - redan efter 2 år kan man ofta ympa in en sort, och efter 3 år kan man ha frukt på den. Det är inte så långt ifrån det köpta äppelträdet (som närapå alltid är satt på A2 grundstam) som man sätter i backen.
Snabbast får man fram frukt på äpple om man sträcker grenar till ett mer horisontalt läge, som t ex vid spaljéring i olika former eller häckar, t ex lepagehäck som bildar vackra bågar. Då stannar grenarna av i växten, men i lepagefallet med bågformer får man fram både fruktved och viss grenväxt samtidigt.

Lepagehäck, kan också användas som 2 meter hög berså

Palmett, kan användas som fristående häck, berså och mot vägg.

Verrierpalmett, vanligast mot vägg. Lite knepig att få till de första åren. Passar bra om man bor i ett för kallt eller blåsigt läge för vissa päronsorter - husväggen och marken intill huset skapar varmare zon.

Solfjädersform, blir ett vackert tvådimensionellt träd invid vägg. Kan planeras så att det blir symmetriskt, eller helt enkelt bara klippas till så att det inte växer ut från väggen. Passar för sorter man inte kan klippa som de tidigare, t ex körsbär, persika och plommon.
Allra snabbast går det om man använder svagväxande grundstammar och ynpar på sorter på dessa (eller köper en färdigympad spaljé), men en egen frösådd blir mycket större och har möjligheter att bära mycket mer frukt. Dessutom lever grundstam till frösort längre, som sagt.