Enklaste sättet att få tag på sädesslag är hälsokostbutiken eller hälsokosthyllan i mataffären. Det som du inte sår, som blir över i paketet, kan du använda i t.ex. soppor eller i bröd.
Tänk på att råg, vete och dinkel oftast ska sås på hösten och övervintra.
Här är en lista på sädesslag som du skulle kunna odla:
- Vete. Det som finns som helt vete i hälsokosten är med största sannolikhet höstvete.
- Råg. Sås på hösten. Det finns även vårråg och midsommarråg, men den är sällsynt. En del hembygdsgårdar odlar midsommarråg för att "visa hur det såg ut förr".
- Havre. Vårsådd. Frön kan du få tag på som djurmat/fågelmat. Om du vill tröska enkelt, odla nakenhavre, säljs som hälsokost.
- Korn. Vårsådd. Höstkorn finns men odlas inte mycket. Det finns sexrads- och tvåradskorn. Tvåradskorn känner du igen på att den har bredare korn. Även korn hittar du i djurmat (brukar vara tvåradskorn). Nakenkorn är lättare att tröska, säljs som hälsokost.
- Dinkel. Höstsådd. Tyvärr blir grobarheten dålig på den som säljs på hälsokosthyllan, eftersom den gått igenom hårdhänt hantering för att få bort de fastsittande agnarna. Impecta säljer spelt (alltså dinkel) som dekorationsväxt.
- Majs. Runåbergs har en sort av mjölmajs som heter Painted Mountain, som är anpassad till att ge mogen skörd i svalare klimat. Runåbergs har även popcornmajsen Tom Thumb. Jätteroligt att odla sin egen popcorn!
- Mjölmålla, alltså quinoa, är svårodlad i Sverige p.g.a. våra långa sommardagar.
- Hirs. Finns i hälsokosthyllan/-butiken. Har odlats mer förr i Sverige. Vet inte hur bra grobarheten är, eftersom jag inte provodlat. Hirs ska sås ganska sent, eftersom den inte tål frost.
- Kolvhirs (Setaria italica). Frön finns från Impecta eller Rara växter. Du kan även köpa hirskolvar som brukar ges till undulater och så fröna. Inte heller kolvhirs tål frost.
- Enkornsvete och Emmervete. Vet inte hur man får tag i frön.
Redigerat av hnorbeck: 30-03-2007, 12:01