Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Brödbak
          silos
          Inlägg 15-03-2007, 13:57
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 9 297
          Medlem sedan:
          02-08-2005
          Medlem nr: 6 292



          Jag har kommit igång med brödbak efter några års paus. Var och varannan dag bakar jag matbröd och det är så trevligt,doftar gott och brödet är sååå gott och nyttigt. Jag bakar olika sorters bröd och nu senast surdegs limpor som blev mycket uppskattade av mina vuxna barn och andra som jag gav bröd till här i hyreshuset.
          Nästa gång skall jag visa bilder på mina bröd. Ännu klarar jag inte av att tömma kameran eller föra över bilderna till min dator så jag måste be dottern att hjälpa mig så det tar tid förran jag kan visa bilderna.

          Redigerat av silos: 15-03-2007, 13:59
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Sailor Pluto
          Inlägg 16-03-2007, 20:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 982
          Medlem sedan:
          06-01-2007
          Medlem nr: 8 942



          Här kommer ett recept på hälsosamt bröd, fast utan surdeg smile.gif !

          Grundrecept till 1 stor eller två mindre limpor (200 grader, lägsta eller mittersta falsen i ugnen)

          50 g jäst
          2 tsk salt (kan uteslutas om man vill)
          1-2 msk honung
          6 dl ljummet vatten
          2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
          1-1,2 liter vetemjöl

          Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och honung. Rör ut detta med lite av vattnet så att allt löses upp ordentligt. Tillsätt resten av vattnet. Rör först i det grova mjölet, sedan vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Observera att degen är ganska kladdig! Låt jäsa 1-2 timmar (ibland tar det kortare tid också).

          När degen jäst klart vickar man ut den på bakbordet och tillsätter lite mer mjöl. Knåda tills degen känns bra (inte överdrivet klibbig). Rulla den sedan till en rulle, eller två mindre, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Antingen klappar man in limpan med lite mjöl eller så penslar man den med ägg och strör på vallmofrön och/eller sesamfrön. Grädda i 200 grader i åtminstone 30 minuter. Det beror ju lite på ugnen. Det färdiga brödet är gott både nybakat och avsvalnat smile.gif .

          Nu kommer det roliga: variationerna!
          rose.gif Byt ut så mycket du vill av vetemjölet till dinkelmjöl, lantbrödsmjöl eller annat mjöl.

          rose.gif För ett sötare bröd kan man ha i hackade torkade katrinplommon, dadlar eller tropiskt fruktgodis. Russin också förstås!

          rose.gif För fröfantasten: tillsätt 1/2-1 dl solroskärnor, pumpakärnor eller linfrön.

          rose.gif Nötter och mandel passar bra i det här brödet. Ungefär samma mängd som ovan.

          rose.gif Färska eller torkade örtkryddor ger en trevlig smak, prova gärna 1 msk torkad timjan!

          rose.gif Stöt kardemummakärnor i en mortel för en spännande smak.

          rose.gif Byt ut jästen mot torrjäst, så blir det lite bekvämare.

          rose.gif Med 25 gram jäst kan du långjäsa brödet i två timmar. Magen mår ibland bättre med mindre jäst i brödet!

          sweatingbullets.gif Långt inlägg! Hoppas ni orkar läsa igenom det. Det här är mitt favoritbröd som jag har bakat i snart tre år. Hittade grundreceptet i en kokbok och utvecklade det vidare.

          Redigerat av Sailor Pluto: 16-03-2007, 20:33


          --------------------

          Stolt HBT-kompis
          Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
           
          Citera
          Lisbeth zon2
          Inlägg 01-04-2007, 17:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 149
          Medlem sedan:
          01-02-2007
          Medlem nr: 9 032



          CITAT (Sailor Pluto @ 16-03-2007, 21:29) *
          rose.gif Stöt kardemummakärnor i en mortel för en spännande smak.

          rose.gif Byt ut jästen mot torrjäst, så blir det lite bekvämare.

          rose.gif Med 25 gram jäst kan du långjäsa brödet i två timmar. Magen mår ibland bättre med mindre jäst i brödet

          Kardemumma hör till söta vetedegar, tycker jag.
          Svårare med temperaturen, när man använder torrjäst.

          Att man ska låta jäsa länge och inte slösa med jäst, håller jag med om.
           
          Citera
          Sailor Pluto
          Inlägg 02-04-2007, 11:40
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 982
          Medlem sedan:
          06-01-2007
          Medlem nr: 8 942



          CITAT (Lisbeth zon2 @ 01-04-2007, 18:54) *
          Kardemumma hör till söta vetedegar, tycker jag.
          Svårare med temperaturen, när man använder torrjäst.

          Att man ska låta jäsa länge och inte slösa med jäst, håller jag med om.


          Bra med synpunkter yes.gif ! Själv tycker jag att det blir lättare med torrjäst, då kan degspadet vara något varmare utan att jästen blir upprörd. Och man behöver inte smula jästen i småbitar (ibland tycker jag inte om doften wacko.gif ). Kardemumma är fruktansvärt gott i bullar! Konstigt nog så är jag förtjust i det när det används i andra bröd och även maträtter. Tror att det beror på de trevliga bull-associationerna man får av kardemumma smile.gif .

          Min mage blev faktiskt mycket mindre bullrig med mindre jäst, och det är jag otroligt glad över! Inte kul när det låter efter att man har ätit en macka. Det är värt att prova för den som har lite jobbig mage.


          --------------------

          Stolt HBT-kompis
          Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          silos   Brödbak   15-03-2007, 13:57
          Sailor Pluto   Vad roligt att det finns fler som gillar att baka ...   15-03-2007, 14:59
          gutta   För ett år sedan blev jag med bakmaskin. Årets jul...   15-03-2007, 19:13
          Tobias80   För ett år sedan blev jag med bakmaskin. Årets jul...   02-04-2007, 11:56
          silos   Det blev 8 limpor igårkväll och alldeles strax ska...   16-03-2007, 08:00
          Mozart   Vad kul att det är fler som bakar matbröd! Vi ...   16-03-2007, 13:34
          silos   Vad kul att det är fler som bakar matbröd! Vi ...   16-03-2007, 13:51
          Mozart   Jag gör egen surdeg.Receptet på den finns på Grovr...   16-03-2007, 14:50
          silos   Det brödet skall jag helt klart baka och det snart...   17-03-2007, 08:55
          silos   http://www.mypix.se/usrimg/JNHRDPDQERC/lrg/JNGOLRN...   17-03-2007, 09:04
          Vårlök zon 2   :yahoo: Jag älskar att baka matbröd och sedan jag ...   23-03-2007, 11:08
          Agneta z5-6   :yahoo: Jag älskar att baka matbröd och sedan jag ...   24-03-2007, 13:31
          karjo   Jag bakar också en hel del och gillar också smidig...   24-03-2007, 13:56
          Vårlök zon 2   Hej! Jag delar gärna med mig av mitt filmjölk...   27-03-2007, 15:05
          djingis   Oh, vilka härliga recept och bilder. Själv så har...   28-03-2007, 10:25
          Felicia   Oj, vilka många, härliga tips. Ska prova nästa gån...   01-04-2007, 19:01
          gutta   Jag har två standardbröd. Ett frukostbröd till var...   09-04-2007, 15:43


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-08-2025, 23:38
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon