Här kommer ett recept på hälsosamt bröd, fast utan surdeg

!
Grundrecept till 1 stor eller två mindre limpor (200 grader, lägsta eller mittersta falsen i ugnen)
50 g jäst
2 tsk salt (kan uteslutas om man vill)
1-2 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
1-1,2 liter vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och honung. Rör ut detta med lite av vattnet så att allt löses upp ordentligt. Tillsätt resten av vattnet. Rör först i det grova mjölet, sedan vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Observera att degen är ganska kladdig! Låt jäsa 1-2 timmar (ibland tar det kortare tid också).
När degen jäst klart vickar man ut den på bakbordet och tillsätter lite mer mjöl. Knåda tills degen känns bra (inte överdrivet klibbig). Rulla den sedan till en rulle, eller två mindre, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Antingen klappar man in limpan med lite mjöl eller så penslar man den med ägg och strör på vallmofrön och/eller sesamfrön. Grädda i 200 grader i åtminstone 30 minuter. Det beror ju lite på ugnen. Det färdiga brödet är gott både nybakat och avsvalnat

.
Nu kommer det roliga: variationerna!

Byt ut så mycket du vill av vetemjölet till dinkelmjöl, lantbrödsmjöl eller annat mjöl.

För ett sötare bröd kan man ha i hackade torkade katrinplommon, dadlar eller tropiskt fruktgodis. Russin också förstås!

För fröfantasten: tillsätt 1/2-1 dl solroskärnor, pumpakärnor eller linfrön.

Nötter och mandel passar bra i det här brödet. Ungefär samma mängd som ovan.

Färska eller torkade örtkryddor ger en trevlig smak, prova gärna 1 msk torkad timjan!

Stöt kardemummakärnor i en mortel för en spännande smak.

Byt ut jästen mot torrjäst, så blir det lite bekvämare.

Med 25 gram jäst kan du långjäsa brödet i två timmar. Magen mår ibland bättre med mindre jäst i brödet!

Långt inlägg! Hoppas ni orkar läsa igenom det. Det här är mitt favoritbröd som jag har bakat i snart tre år. Hittade grundreceptet i en kokbok och utvecklade det vidare.
Redigerat av Sailor Pluto: 16-03-2007, 20:33