Jag har två standardbröd. Ett frukostbröd till vardagarna som ska fyll behovet av fibrer, mättnad och energi, eftersom jag är så "frukostlat".
2 dl surdeg 2 dl vatten 2 dl specialvetemjöl 2 dl rågsikt 1,5 dl grovt rågmjöl 0,5 dl krossatlinfrö 3 msk flytande margarin 2 msk honung 1 msk torrjäst 1 dl russin eller korinter
Vätska och mjöl kan behöva justeras efter hur "lös" surdegen är. Mer specialvetemjöl ger ett mer luftigt bröd. Det är riktigt hög "nöjdfaktor" i det här. Två skivor med ost håller mig glad till lunch.
Mitt andra standardbröd är egentligen lite hur som helst. Jag gör ett ljust osötat bröd med en liten skvätt olja men blandar i lite linfrö, grahamsmjöl eller annat fiberrikt. Som basmjöl har jag hälften fullkornsvetemjöl och hälften vetemjöl special. Det blir enligt min mening optimalt för nytta, smak och konsistens. Detta bröd brukar jag skiva och frysa in för att ha på lut om man plötsligt behöver till varma mackor eller nå´t.
|