|
Att få lerjord mer porös är en långvarig process. Jag höll på i 21 år på vår förra tomt, blålera, bitvis gick det forma som keramiklera, och började vara nöjd med rabatter och grönsaksland när vi flyttade i fjol. Nu har jag startat mitt nya grönsaksland i pallkragar ovanpå jorden. Då spar jag ju massor av slit och irritation. Är jorden full med lerklumpar där du ska så morötter, så blir det mer motrassel än morötter, det bara är så. Morötterna blir inte fina om dom måste tränga sig ner i jorden. Täckoddling kan vara bra, liksom massor, massor av mull. Tycker inte något vidare om grus. Skulle vara sjögrus, då. Krossgrus har jag skalat ut ut potatisarna när det trängt in och fastnat. Men vad du än gör så är det en kontinuerlig process. De sista åren räckte det med den kompost jag tillförde, men utan den skulle det bara ha tagit några år innan det var lika lerigt igen.
Så - det går inte fort, och det tar aldrig slut.
--------------------
Hälsningar Eva
|