Vad många intressanta inlägg och bilder det blev i denna tråd! Uppmuntrande!
Tillägg och utveckling till det CGB skriver: I alla länder används flera olika modeller för att värdera träd ekonomiskt. I Sverige används minst 6 modeller. Jag använder den som Stockholms Stad använt i rättegångar om träd, den kallas Kochs modell.
I grova drag: I den ser man först om trädets funktion är helt eller delvis förstört. Ofta när trädvärderingsmän beställs är trädet totalförstört, antingen genom fällning, förgiftning eller grov stympning. Då kalkylerar man först med borttagning, markförberedelser mm för ett nytt träd. Sedan inköpskostnaderna för ett litet träd av samma art och ett alternativ med inköp av ett så stort träd av samma art som möjligt. Och så etablerings- och skötselkostnad för dessa de 3 första etableringsåren samt lite för fortsatt beskärningskostnad till dess det uppnår samma ålder som det skadade hade.
Men det väsentligaste är att man därefter räknar ut en räntekostnad per år för det lilla och det större trädet, till dess det uppnår samma kronvolym som det skadade hade. Detta görs efter fastställda kalkyler som rättar sig efter art, tillväxt och annat som går att mäta. Det gör att modellen undviker att stöda någon som tycker det är värt priset att skada ett stort träd och ersätta att det sätts dit ett litet. För här får man betala för väntetiden som det tar för det lilla att bli stort också, och det blir dyrt.
I denna modell görs också avdrag för skador, sjukdomar, hög ålder mm för det träd som blev skadat eller fällt. Ett träd som olovligen fällts och som redan innan var stympat elelr felbeskuret t ex får rejäla avdrag.
Värt att tänka på när någon livlig sågare vill hoppa upp i träden och röja lite. Varje felaktigt snitt minskar värdet på trädet drastiskt, om det en gång kommer att värderas.
Gillar man sina träd beskär man dem med kunskap, respekt och kärlek, eller med hjälp av ett proffs...
--------------------
|