Jag planerar oftast noga

, ritar upp rabatten och tar hänsyn till: färger, bladverk, blomningstid och inte minst rådjurssäkerhet

som är ett måste här. Jag vill ha en fin lökblomning på våren, så det finns med.
Kring huset där jag bor (flerbostadshus med 4 portar) försöker jag göra något "extra" vid varje port där det går. Sen har jag gjort en lång-rabatt (10 m) med betoning på högsommarblomning (pioner, riddarsporre) och en annan lika lång rabatt med betoning på höstblomning (rudbeckia, echinacea), även om uppdelningen inte är strikt.
Men sen på vissa ställen har jag bara fått ett infall och lagt upp en plantering utifrån det, ibland på stående fot. Då är det oftast att jag utgår från växter som redan finns på fastigheten, och som jag kan flytta på, och vips har jag planterat en stor yta. Det har ofta blivit jättebra, om inte bättre än när jag gnetat med planer. Men står man inför en helt tom rabatt och inte har något att utgå från, då måste man ju planera på något sätt och jag tycker att det är kul att göra det, men ofta måste jag flytta om rätt mycket efterhand, för det är olika saker man inte tänkt på från början.
Jag gillar att planera, att ha ett tema liksom. Ofta utgår jag från någon bild jag sett, med väldigt fina färgkombinationer, så försöker jag efterlikna det. Eller en plantering jag sett någonstans som varit ovanligt lyckad, då försöker jag ta med mig det och göra något i samma stil.
CITAT (Ewa L @ 16-05-2007, 08:09)

Vad gäller planteringsavstånd har jag någon gång läst att höjden på plantan är det avstånd du "skall" hålla. Mellan två olika är det alltså den högres...
Ja, det där rådet finns i en perennbok jag har! Jag tycker att det är jättekonstigt, ska man sätta riddarsporrarna 1,8 meter från varandra?! Men det står olika i olika böcker, så jag har lagt just det där rådet på hyllan, för jag tycker inte att det verkar stämma riktigt.