Jo, egentligen. Men piri pirin kanske är svårare att få tag på än thaichilin som de rekommenderar i receptet? Jag tror styrka och smak är rätt lika (jag får se senare i år, eftersom jag odlar båda sorter). Det här med namn på chilisorter är en snårskog. Piri piri är tydligen samma sort som African birdseye och eventuellt också Malagueta har jag nu konstaterat. Det verkar vara så att en och samma sort har olika namn i olika länder. Jag hittade den här texten också för den som gillar chilitrivia:
PIRI-PIRI is a Swahili word meaning ‘pepper-pepper’ referring to any peppers. In Portugal, it has come to mean the small fiery hot pepper, found hanging in garlands in all the markets. No chicken is ever ordered in an Algarve restaurant without the question “Com piri-piri?” (with piri-piri?) being asked. Portuguese traders then carried the seeds to their African colonies of Angola and Mozambique. From there, they spread across Africa, along with their Swahili name ‘piri-piri’. To complete the circle, some of the small hot pods were brought back to Portugal, where they have kept their Swahili name up to the present day.
|