Sådana ihåligheter skapas ofta då man sågat av grova grenar, och ofta gör man det för att de är ivägen och sitter för lågt. Att mycket gamla äppelträd, 100 år och äldre, får ihåligheter också av naturliga skäl är inte konstigt, men också många av våra 50-åriga träd får åldringssymptom och det är synd. För att undvika det i framtiden - lär hur träden växer. Den lilla gren som växer från stammen på 1 meters höjd kommer för alltid at sitta där men blir grov och lång. Beskär den medan den är liten.
Som sagts så gör man ingenting åt detta, träden klarar det bättre än något mänskligt påfund. Förr cementade man, det gör man inte alls lägre. Förr utfördes också allehanda trädkirurgi med drönerande slangar och annat, nu gör man det inte alls längre förutom en och annan enstaka grupp. Forskningen är ganska klar på just det här området - trädets inre försvarssystem (vi vet att de har minst fyra) klarar sig bäst utan mänskliga fingrar.
Det bästa man kan göra är att se hur trädets tillväxt varit de senaste 3 säsongerna och om den är lägre än normalt, gröngödslar man. Då stärker man trädets vitalitet och förmåga att leva längre med ihåligheter i stammen.
--------------------
|