Beror på vad man ska ha. Vill man ha lagringsdugliga fullmogna lökar kanske det är lite sent, vill man äta god "knippelök" och lökblast hela sommaren planterar man lite i taget så att det finns färsklök hela säsongen.
I mitt kallväxthus skördar jag stora färsklökar redan nu, blasten kan du äta efter en månad (smakar som en kryddig gräslök) och ordentliga färsklökar kan du skörda efter två månader. Fullmogna lökar tar längre tid men ska du inte bli helt självförsörjande på lök kan du plantera nu. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt dom växer. Dom vill ha mycket näring och gillar inte att torka för mycket.
Plantera gärna tätt (5cm) så kan du skörda genom att gallra ut allt efter som de växer och lämna var tredje eller så att växa sig stor till sensommaren.
Färsklök och lökblast går alltid åt, i tomatsalladen, i potatissalladen, i woken, i kålsallad, till stekt potatis (lägg i strax innan färdigt) och i alla möjliga kalla såser med gräddfil m.m.
Ugnsbakad färsklök + vitlöksklyftor med lite salt, timjan och olivolja smälter i munnen.