Rosenbröd ca 16 st
50 g marg/smör 2½ dl vatten 25 g jäst 1 ägg 1 tsk salt 1 pkt mjölmix (jag använder sempers 500 g) ägg till pensling vallmofrö/sesamfrö
ibland häller jag i lite brödkryddor, (färdig blandning)
Smält fettet, tillsätt vattnet (37 grader) Rör ut jästen i spadet. Tillsätt ägg och salt. arbeta in mixen, spara till utbaket, jäs ca 30 min (inte mindre) arbeta ihop degen dela i 16 delar Jag brukar rulla ut till en avlång rulle och dela i lika bitar, lägg på plåt jäs i ca 20-30 min pensla med ägg strö på frön grädda i 250 grader i ca 10 min.
Jag gör oftast dubbel sats och använder en mix med firer och en vanlig. Enklast med ett pkt jäst.
Tänk på att använda ren havre om du använder havre, dvs havre som inte vistas i samma miljö som mjöl. Finns i kartong (semper)
|