|
Nu är det skillnad på olika skorstenar men normalt är det undertryck i en skorsten vid eldning så att rökgaser sticker inte ut igenom springorna, snarare tvärtom. När man börjar elda och skorstenen är kall kan det läcka ut lite rök men den lukten känner man snart. När skorstenen blivit varm gör draget att inget läcker ut. Särskilt när man slutar elda och stänger luckor och spjäll. Då är det viktigare att inget brännbart ligger emot murstocken exempelvis på vinden. Med reservation för att jag inte har någon personlig erfarenhet av kakelugnar.
Men det bästa är ju att få skorstenen undersökt ordentligt om man inte anser sig kunna bedöma saken själv. Skorstenen i min sommarstuga har inte sett en sotare sen 1937. Den är ommurad ett par gånger, senast av mig. Jag har dessutom bytt spjäll i öppna spisen.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|