Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Nybörjartips behövs, startskottet går i vår...
          Knobban
          Inlägg 26-11-2003, 12:51
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 37
          Medlem sedan:
          24-05-2003
          Medlem nr: 1 512



          Tänkte omvandla en del av täppan till köksträdgård och suger nu i mig alla goda råd jag kan ta emot. Jag planerar att börja smått så att jag har koll på det hela. Vår jord är lerjord, så jag hade tänkt mig upphöjda bänkar. Är det bara att fylla på med god jord i dom eller ska jag blanda lite under bänken också? Hur hög bör den vara? Tänkte odla följande som jag tror itne är för krävande: lök, vitlök, gräslök, rödbeta, rabarber och dessutom lavendel, anisisop och citronmeliss. Är det nån av dessa som kräver mycket av sin ägare? Om jag läst på rätt så bör det väl vara ganska enkla grejer?

          Hur stor köksträdgård bör jag ha för de ovanstående växterna? Hade tänkt mig ungefär 4 meter x 3 meter, eventuellt med gångar och indelat i fyra delar. Sedan ha rabarber, gräslök och citronmeliss i en "fyrkant" och resten i de tre övriga. De tre övriga kan man ju växla växter i varje år så jorden inte blir trött, eller hur?
          Köpte för övrigt boken : handbok för köksträdgård av Lena Israelsson. Jag tycker den verkar bra. Finns det nån annan bok på marknade som man bara bör ha?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          hustigern
          Inlägg 26-11-2003, 14:43
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          25-02-2003
          Medlem nr: 817



          Hejsan!

          Kul att höra att inte alla är proffs som har hållt på hur länge som helst. Har själv kanske inte så där himla många års erfarenhet, men bidrar gärna med vad jag kan.

          Handbok för köksträdgården är min bibel. Jag tycker inte det egentligen behövs fler än den, fast sen kan man ju inte låta bli att köpa fler iallafall smile.gif

          Jag har just avslutat min tredje sommar med köksträdgård och startade i liten skala för att bygga ut successivt. Jag har som du lerjord och odlar upphöjt (i pallkragar). Jag har blandat det mesta jag kommit över i jordväg (kompost, sand, uppgrävd lerjord, gammal krukväxtjord, lövmull) och tycker att det funkar bra. Tänk bara på att det blir torrare i upphöjd bädd, så det krävs lite mer vattning än om du odlar direkt på marknivå. Däremot blir jorden varm lite fortare på våren, vilket är guld värt med kall lerjord.

          Tidningar i botten förmultnar på en sommar. Bättre är kanske att åtminstone gräva bort grässvålen under landen innan du fyller på med jord.
          Metallnät är något jag upptäckt i år att jag behöver. Första och andra året märkte inte sorkarna att jag odlade persilja och morötter, men i år var det visst tredje gången gillt. Vi får väl se hur det går att rensa ogräsrötter genom näten. wacko.gif

          Min smärtgräns för hur mycket jobb jag lägger ner på köksträdgården går vid vattning, ogräsrensning och att lägga på lite gräsklipp då och då. Om inte växterna klarar det så får jag klara mig utan dem. Jag tycker det är kul, men har annat att göra också.

          Av de växter du räknar upp har jag inte provat anisisop, men de andra överlever iallafall min behandling. Jag hittade vitlök för vårsådd i våras men den hann inte bli riktigt klar innan hösten, så iår blev det höstplantering.

          Naturligtvis finns det många andra som är lätta också (jag klarar mig inte utan morötter, dill och persilja), men du kanske åtminstone ska fundera på att ha någon baljväxt (brytärter och brytbönor = haricots verts är höjdare som inte behöver torkas) för att få lite "gratis" gödsling av jorden = mindre jobb för dig. De växer båda bra och är lätta att lyckas med, behöver bara lite stöd. Jag har gjort en ram med armeringsjärn som bönorna (jag har stångbönor som inte kräver så stor plats på jorden) klättrar själva på och ihopbundna grenar till ärtorna (som inte blir riktigt lika höga). När skörden är uppäten är det bara att klippa plantorna i bitar och gräva ner direkt i landet.

          Lycka till! /Anneli
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 22:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon