Den här kakan är en absolut favorit!! Mvh /Ingela
Rabarberkaka med mandelglasyr Bakas i rund form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen!
Kaksmet: 175 g smör 2 1/2 dl strösocker 2 ägg 2 1/2 dl gräddfil 5 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver •ca 400 g rabarber Mandelglasyr: 100 g smör 75 g mandelspån [finhackad mandel] 1 1/2 dl strösocker 2 msk vetemjöl 2 msk mjölk 1 msk vaniljsocker Gör så här: Sätt ugnen på 175º Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2-3 cm långa. Ha i rabarerbitarna och rör om smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter. Under tiden kokas Glasyren. Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Bred mandelglasyren över ytan och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Servera eventuellt vaniljglass eller lättvispad grädde till.
|