Medlem
Antal inlägg: 92
Medlem sedan: 26-05-2003
Medlem nr: 1 522
Har massor av svarta vinbär, men vet inte vad jag ska göra med dem... Gele äter vi inte, och saft har jag gjort så jag tror det räcker mer eller mindre hela vintern. Någon som har några bra tips?
Medlem
Antal inlägg: 696
Medlem sedan: 20-07-2007
Medlem nr: 11 610
Hej Hirams svarta vinbärssylt är inte dum. Jag gör dubbel sats varje år och det går åt. Inte så populär bland barn förstås. Bäst till havregrynsgröt tycker jag.
Till ca 3 liter: 2 liter Svarta vinbär 1 liter vatten 2 kg socker
Skölj ev bären och repa dem. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet. Koka bären i 15 min. Ta grytan från värmen och rör i sockret. Rör länge......länge....tills det börjar svalna. Häll sylten på rena varma burkar. Det är viktigt att röra länge så att bären fyller sig och inte flyter upp i sylten.
Inget konserveringsmedel behövs eftersom sockermängden är så stor.