Äppeldricka med vanilj --
1½ l vatten 1½ kg äpple 1 msk Citronsyra 1½ dl strösocker per liter avrunnen saft 1½ krm Natriumbensoat 1½ tsk Askorbinsyra 1 st Vaniljstång 3-4 st stänger Kanel
TILLAGNING Koka upp vattnet och låt det svalna. Skala äpplena och tag bort kärnhuset. Skär äppelbitarna i mindre bitar eller riv dem. Blanda detta med citronsyran så att de inte mörknar så fort. Lägg fruktmassan i ett stort kärl och häll över vattnet. Lägg i kanelstång och vaniljstänger. Koka upp alltsammans och låt koka tills äppelbitarna känns mjuka. Skumma väl. För att få en kraftigare smak kan man låta saften stå i kylen över natten. Låt saften rinna av i en sil, mät volymen. Blanda i sockret i den avrunna saften. Låt koka upp. Rör ut natriumbensoat och askorbinsyran i lite av saften och blanda ner detta. Häll upp drickan på varma flaskor och tillslut dem. Förvara svalt och mörkt.
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|