Har inte provat den här själv, men har receptet i boken "Två systrars söta", som jag för övrigt kan rekommendera för massor av andra supersmarriga recept.
Svartvinbärstryffelpaj
Chokladpajdeg 3 dl vetemjöl 150 g rumsvarmt smör/margarin 2 msk florsocker 3 msk kakao 1 äggula 2 tsk iskallt vatten
Tryffelkräm 1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta 2 dl vispgrädde 300 g hackad mjölkchoklad 75 g rumsvarmt smör
vinbär och vinbärsblad till dekoration
Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp. Degen går även att göra i matberedare. Kör då först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm, och klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.
Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalet. Låt svalna och sedan stelna i kylskåpet över natten.
Dekorera gärna med vinbär och vinbärsblad inför servering.
--------------------
"Knowledge is knowing that a tomato is a fruit... Wisdom is knowing not to put it in a fruit salad"
|