Potatisen brukar mycket riktigt få vita prickar av fukt, det är "andningshål" som den tar till hjälp om den håller på att "drunkna". Inget farligt att äta, men ett symptom på att det varit för blött - och att de riskerar att ruttna om vätan fortsätter. Efter ett par veckors torka brukar de vita prickarna ge med sig.
Skorv - det enklaste är att byta sort, samt inte låta jorden torka ut helt. Får man mycket skorv på exempelvis King Edward (som inte brukar få så mycket skorv) är nog jorden dålig, högt pH som nämnts tidigare. Man kan prova mer resistenta sorter som Amandine och Cherie, Sava kanske.
Hur man sänker pH-halten på naturligt sätt vet jag inte...vi har iaf en stor jämra ek bredvid en potatisåker, där får vi aldrig skorv - kanske ekens löv gör jorden mer sur, vem vet. Annars funderar jag på att gräva ner gran- och tallbarr, vet dock inte om det fungerar.
Redigerat av Pirum: 26-08-2007, 17:20
--------------------
zon2.5
|