CITAT (KURT @ 11-09-2007, 07:55)

Förutom energivärdet så kan det innebära endel praktiska problem att kapa och framför allt klyva grova träd. Har man tillgång till en hydraulisk vedklyv så underlättar ju det mycket. Men RIKTIGT grova kubbar kan ju t o m vara svåra att lyfta upp!
Det beror ju lite på hur långt man kapar dem. Desto grovare ju kortare bitar är ganska praktiskt
CITAT (Stintan43 @ 11-09-2007, 09:25)

Beror väl lite på var du ska elda med veden. I panna, vedspis o kamin kan man ju elda vilken ved som helst och har man öppen spis så funkar ju även gran om man har ett ordentligt gnistskydd. Det enda som inte är så bra att elda med är ek om den inte fått ligga några år då den avger garvsyra om den är för färsk och då kan orsaka skada på rökgångarna.
vi i villaEk har stort värmeinnehåll men bör ligga och torka tre år
CITAT (vickeva @ 11-09-2007, 09:39)

Tack för så många svar... vi ska elda i en kakelugn och anledningen till att jag inte ville elda tall, är att jag har hört att pga att där är så mycket kåda i tallen så kletar den igen gångarna... stämmer detta inte alltså? Vi ska ha det mest som myseldning, så energiinnehållet spelar mindre roll.l
Vi får all vår värme från veden som stoppas i pannan och många försäljare av blandved levererar så gott som enbart gran och tall ved och vår sotare har inte klagat än. Fast vi köper ju från flera ställen