Fruktköttet är inget kul om man inte är gris eller så. Jag hade nakenfröpumpa i fjor och väntade ut dem i landet och lät dem eftermogna inne till slutet av november efter alla konstens regler. Tyvärr använde jag inte mycket av fröna eftersom jag inte hade torkapparat och fröna hann mögla innan jag fick tummarna loss att ta mg an dem. lLite av dem bakade jag in i bröd och det blev mycket gott.
Nu vet jag att man kan göra sin egen torkapparat av en luftavfuktare som man ställer i t ex en 60x60-garderob, men det visste jag inte då. I år har jag inte odlat nakenfröpumpa (och inte haft odlingslyckan med mig alls f ö) men hade jag gjort det hade jag nog satsat på att ha dem i frysen och ta upp efter behov. Förutom att baka in dem i bröd kan man säkert ha dem i sallader och wokar t ex. I Philippe Plöninges och Jonas Borssens bok Het trädgård finns ett gott recept på pumpafrön som snacks med cayennepeppar, spiskummin och salt.
|