CITAT (Tingstäde @ 06-01-2004, 19:05)
Min norska farmor Signora fra Tönsbergtrakten satte filbunkar som man hade krossat knäckebröd och socker med ingefära på. Särskilt skinnet var gott. Melken var garanterad opastöriserad och ohomogeniserad.
Jag är också bekant med filbunken, men de var inte gjorda enbart på grädde utan mjölk utan separering, d v s med grädden kvar. Opastöriserad, så klart.
Man la en klick "filfrö" på botten av speciella lerskålar, "bunkar", hällde på den spenvarma mjölken och ställde bunkarna, täckta med en ren handduk, på ett varmt ställe för att surna. Nästa dag var de "lugna som filbunkar" och man ställde dem kallt för att ätas senare. Man åt med strösocker och ingefära på, ibland även krossad knäckebröd. Så det är inte bara norskt att äta med knäckebröd, för min släkt kommer från Österbotten. De var s.k. "strandsvenskar", även "hurri" kallad