CITAT (Digger @ 08-11-2007, 20:36)

Jag kommer tyvärr inte ihåg vilken sort det är, jag kan till och med ha blandat lite olika sorter för det var vanlig matpotatis som råkat få groddar som jag lät ligga kvar i kylen och sen planterade jag ut dom! Det är alltså inte någon speciell sättpotatis, en del påstår ju att man måste använda speciell sättpotatis för att det ska gå bra.
Tack för alla koktips!

Jag ska försöka koka dom försiktigare! Märkligt förresten att gammal potatis kräver längre koktid, det verkar som om åldrandet gör något med kemin i potatisen? På våren när man kokar potatis som väl är från förra säsongen så får man koka den närmare en timme medan färskpotatis kokar snabbt. Jag har kanske inte tänkt på att min potatis faktiskt är färskpotatis fastän den plockades i oktober, jag förknippar ju färskpotatis med midsommar!
Det har nånting att göra med mängden vätska och stärkelse i potatisen, om jag fattat det rätt.
Men jag beräknar alltid en timme med den potatissort vi har, oftast är den ju klar lite innan, men den tål ju stå. Nästan ända fram till jul får man koka så försiktigt, och sen så har den fått lite tjockare skal och är inte lika lättkokt.