Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Kasserar ni "gamla" kryddor
          Netha
          Inlägg 10-11-2007, 22:25
          Länk hit: #1


          Gäster






          Läste nyss i Recepttråden att Ingrid F hade gele (el om det var sylt) som höll i uppemot tio år i jordkällaren.
          Kom då att tänka på bäst före-märkta kryddor på burk.

          För ett tag sedan då jag gjorde pizza... såg jag på Oreganoburken, att den passerat bäst före med 5 år 8 mån!
          Tog då en titt på alla kryddburkar... hittade malen Vitpeppar som gått ut i maj 2003 och malen Kanel som borde kasserats i mars 2005.

          Alla dessa funkar fortfarande... möjligen har Oreganon tappat lite, men kanel och vitpeppar är helt OK.

          Kollar ni kryddhylla/skåp och kasserar allt som passerat bäst före datum?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gossen Ruda
          Inlägg 11-11-2007, 09:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.

          Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen.

          Redigerat av Gossen Ruda: 11-11-2007, 09:51


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 11-11-2007, 16:48
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Gossen Ruda @ 11-11-2007, 09:47) *
          Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.

          Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen.

          torkade kryddor ska vara det enda livsmedel som man får bestråla med radioaktiv strålning i Sverige just för att avdöda bakterier och andra mikrober som kan finnas i. så av den anledningen borde kryddor vara ganska säkra livsmedel.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Netha   Kasserar ni "gamla" kryddor   10-11-2007, 22:25
          Tosan   Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna...   10-11-2007, 22:29
          Netha   Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna...   10-11-2007, 22:32
          Gita   Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna...   11-11-2007, 10:44
          pejori   får erkänna att jag är dålig med kryddskåpet :cryi...   10-11-2007, 22:30
          Tosan   Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på e...   10-11-2007, 22:35
          Netha   Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på e...   10-11-2007, 22:40
          Tosan   Nu blir jag lite fundersam ... berodde det på att ...   10-11-2007, 22:46
          Netha   Det funkar väl som med mjölmask... en del säger at...   10-11-2007, 22:53
          Tosan   OK... då förstår jag. :) Men kryddburkar är ju abs...   10-11-2007, 23:07
          ingrid fuxwall   Smakar på kryddan och om den är ok och inte för sk...   10-11-2007, 22:39
          zaaritha   Jag slänger kryddor där tiden gått ut!   10-11-2007, 22:41
          Markus_H   jag hivar ut gamla kryddor, de brukar tappa smaken...   10-11-2007, 22:56
          Anma   Jag har hört att kryddburkar kan bli riktiga bakte...   10-11-2007, 23:27
          Castea   köper bara kryddor som används flitligt. Samma hä...   11-11-2007, 07:19
          Eva i Skåne   Jag använder också kryddorna om de luktar och ser ...   11-11-2007, 11:44
          kamrate   Jag använder också kryddorna om de luktar och ser ...   26-05-2008, 19:51
          Lena   Hej Jag slänger alla gamla kryddor och påsar vid ...   11-11-2007, 12:06
          netaave   Jag kan kasser torkade örtkryddor för att dom tapp...   11-11-2007, 12:10
          Siv i Bollnäs   Det här med "kryp i kryddorna" som prata...   11-11-2007, 15:57
          Bee   Det här med "kryp i kryddorna" som prata...   12-11-2007, 15:02
          MariaS   JAG kastar aldrig en kryddburk, däremot min dotter...   11-11-2007, 18:05
          anncharlotte   Jag bryr mej i stort sett aldrig om bäst före datu...   11-11-2007, 20:58
          estet   Jodå nog kastar jag kryddor om det handlar om fler...   12-11-2007, 01:13
          olgak   Jag brukar kasta. Örtkryddor hinner i princip inte...   12-11-2007, 16:13


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 22:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon