CITAT (Gossen Ruda @ 11-11-2007, 09:47)

Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.
Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen.
torkade kryddor ska vara det enda livsmedel som man får bestråla med radioaktiv strålning i Sverige just för att avdöda bakterier och andra mikrober som kan finnas i. så av den anledningen borde kryddor vara ganska säkra livsmedel.