|
Läste nyss i Recepttråden att Ingrid F hade gele (el om det var sylt) som höll i uppemot tio år i jordkällaren. Kom då att tänka på bäst före-märkta kryddor på burk.
För ett tag sedan då jag gjorde pizza... såg jag på Oreganoburken, att den passerat bäst före med 5 år 8 mån! Tog då en titt på alla kryddburkar... hittade malen Vitpeppar som gått ut i maj 2003 och malen Kanel som borde kasserats i mars 2005.
Alla dessa funkar fortfarande... möjligen har Oreganon tappat lite, men kanel och vitpeppar är helt OK.
Kollar ni kryddhylla/skåp och kasserar allt som passerat bäst före datum?
Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare
får erkänna att jag är dålig med kryddskåpet är noga med datum annars, men kryddor??? enda som är riktigt färska här är nog salt peppar och grillkryddan resten ligger runt året
CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:29)  Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare  Kryp i kryddorna? har jag aldrig sett. Det var min mamma som sa till mig... redan på åttiotalet... Bry dig inte om datummärkning på kryddor... sånt fanns inte "förr"... och vi har överlevt. Lukta och känn om kryddan har kvar sin doft... om inte...kassera.
Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på ett tupperwareparty där en tjej berättade att hon börjat med andra burkar sedan hon hittat kryp i kryddburkarna... Då kom det fram att ett par st till varit med om det... Så numer är jag betydligt mer uppmärksam på kryddhyllan...
ingrid fuxwall
10-11-2007, 22:39
Smakar på kryddan och om den är ok och inte för skadad - i klumpform, så får den stå kvar. Glöm inte att Ostindiefararnas kryddor levde väldigt länge så våra klarar sig nog även om de passerat bäst före datum med något/några år
CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:35)  Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på ett tupperwareparty där en tjej berättade att hon börjat med andra burkar sedan hon hittat kryp i kryddburkarna... Då kom det fram att ett par st till varit med om det... Så numer är jag betydligt mer uppmärksam på kryddhyllan... Nu blir jag lite fundersam ... berodde det på att kryddorna fanns i en "originalburk" som de fick kryp? Menar... har de börjat hälla över kryddorna från originalburkar till tupperware dito och därmed sluppit "kryp"?
zaaritha
10-11-2007, 22:41
Jag slänger kryddor där tiden gått ut!
CITAT (Netha @ 10-11-2007, 22:40)  Nu blir jag lite fundersam ... berodde det på att kryddorna fanns i en "originalburk" som de fick kryp?
Menar... har de börjat hälla över kryddorna från originalburkar till tupperware dito och därmed sluppit "kryp"? Det funkar väl som med mjölmask... en del säger att krypen finns redan i mjölet/kryddorna, andra påstår att de tar sig dit om man inte har dem i lufttäta burkar...I vilket fall är det ju lättare att se om man har dem i burkar som man öppnar ordentligt.
CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:46)  Det funkar väl som med mjölmask... en del säger att krypen finns redan i mjölet/kryddorna, andra påstår att de tar sig dit om man inte har dem i lufttäta burkar...I vilket fall är det ju lättare att se om man har dem i burkar som man öppnar ordentligt. OK... då förstår jag.  Men kryddburkar är ju absolut lika täta som tupperware. Ville höra om det var samma säljknep som jag råkat på.
Piccante
10-11-2007, 22:56
jag hivar ut gamla kryddor, de brukar tappa smaken när de blir för gamla.
CITAT (Netha @ 10-11-2007, 22:53)  OK... då förstår jag.  Men kryddburkar är ju absolut lika täta som tupperware. Ville höra om det var samma säljknep som jag råkat på. Jo, det kan jag ju förstå... I det här fallet var det en av gästerna som berättade det när hon såg burken. Och då visade det sig att både säljaren och en till gäst hade råkat ut för det, men ingen av dem hade kommit på att använda just den burken... Men som sagt, förpackningen tror jag har liten betydelse för tillkomsten. CITAT (Markus_H @ 10-11-2007, 22:56)  jag hivar ut gamla kryddor, de brukar tappa smaken när de blir för gamla. Jo, det märker man när man köper nya, jäklar vad kryddigt det kan bli
Jag har hört att kryddburkar kan bli riktiga bakteriehärdar med tiden. Det kommer in ånga när man kryddar i den varma maten. Men inte bryr jag mig om det, har ändå någonslags två års regel, har datumet gåt ut två år sen slängs burken. Men det händer inte så ofta längre, köper bara kryddor som används flitligt. Ja, någon curryburk kan ju bli stående, använder inte curry så ofta.
CITAT (Anma @ 10-11-2007, 23:27)  köper bara kryddor som används flitligt. Samma här. Kryddor som jag använder sällan, och som jag vet skulle bli stående över utgångsdatumet, försöker jag hitta som färsk kryddväxt istället och använder upp allt då.
Gossen Ruda
11-11-2007, 09:47
Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.
Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen.
CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:29)  Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare  Hur i all världen kan det bli kryp i kryddorna om de förvaras i tillslutna burkar? Och nej, jag bryr mig inte om "bäst före", smakar kryddorna som de skall så använder jag dem. Gita
Eva i Skåne
11-11-2007, 11:44
Jag använder också kryddorna om de luktar och ser ut som de ska.
Det finns många andra saker som inte är förstörda direkt efter bäst-före-datum. Ta t ex senap och ketchup som har lång hållbarhet. Om de har stått svalt tror jag de duger lika bra några veckor efter bäst-före-datum som några veckor innan. Sen skulle jag inte vilja använda dem om det gått upp emot ett halvt år eller mer, men det där med datummärkning har blivit lite överdrivet enligt min mening. Mjölvaror vet väl alla att du inte tål att stå hur länge som helst, men ta t ex socker. Vad försämras/förstörs i socker om det får stå i 10 år? Det finns kanske nåt som jag inte känner till, men jag har aldrig hört att det blir kryp i socker.
Hej
Jag slänger alla gamla kryddor och påsar vid storstädning av kökskåp en gång on året. speciellt örtkryddor tappar smak när de blir för gamla
Lena
netaave
11-11-2007, 12:10
Jag kan kasser torkade örtkryddor för att dom tappat färgen och ser oaptitliga ut. I övrigt så försöker jag att inte köpa på mig mer än jag använder. Jag går igenom mina kryddor strax före 1a advent varje år, för att fylla på förråden, handlar det jag inte odlar själv från brattberg. Det lustiga är att vi gjorde detta igår, och idag hittade jag den här tråden
Siv i Bollnäs
11-11-2007, 15:57
Det här med "kryp i kryddorna" som pratades om på ett Tupperwareparty får mig att bli misstänksam... Jag har varit på nåt sånt party för länge sedan, och säljaren var ju väldigt angelägen att få prångla ut sina produkter, gärna genom att påstå i stort sett vad som helst om deras förträfflighet... Jag har aldrig träffat på några kryp i mina kryddburkar - vare sig de köpta eller örtkryddor jag torkat själv och förvarat i egna kryddburkar. Däremot känner man nog så småningom när det är dags att slänga dom, och det är när dom börjar lukta hö (örtkryddor), eller inte lukta något alls - dvs när aromen försvunnit. Siv
Piccante
11-11-2007, 16:48
CITAT (Gossen Ruda @ 11-11-2007, 09:47)  Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.
Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen. torkade kryddor ska vara det enda livsmedel som man får bestråla med radioaktiv strålning i Sverige just för att avdöda bakterier och andra mikrober som kan finnas i. så av den anledningen borde kryddor vara ganska säkra livsmedel.
JAG kastar aldrig en kryddburk, däremot min dotter som är livsmedelsingenjör, brukar se över min kryddhylla då och då när hon är hemma och hälsar på.
Småkryp i kryddor, har jag faktiskt sett, när kryddorna kommer från refillpåsar.
anncharlotte
11-11-2007, 20:58
Jag bryr mej i stort sett aldrig om bäst före datum, mer än när jag handlar i affären, då vill jag naturligtvis ha så färska varor som möjligt. Men när maten är här hemma så låter jag näsan och ögonen, i tveksamma fall smaken avgöra. Smakar det, luktar det och ser det gott ut så använder jag det. Annars får det gå i soporna
Jodå nog kastar jag kryddor om det handlar om flera år.
CITAT (Siv i Bollnäs @ 11-11-2007, 15:57)  Det här med "kryp i kryddorna" som pratades om på ett Tupperwareparty får mig att bli misstänksam... Jag har varit på nåt sånt party för länge sedan, och säljaren var ju väldigt angelägen att få prångla ut sina produkter, gärna genom att påstå i stort sett vad som helst om deras förträfflighet... Jag har aldrig träffat på några kryp i mina kryddburkar - vare sig de köpta eller örtkryddor jag torkat själv och förvarat i egna kryddburkar. Däremot känner man nog så småningom när det är dags att slänga dom, och det är när dom börjar lukta hö (örtkryddor), eller inte lukta något alls - dvs när aromen försvunnit. Siv  Håller med. Låter som ett säljargument när det gäller just kryddor. Det har ju varit debatt i media när det kom fram att just kryddor gasas innan dom förpackas i sina små burkar. Detta gör man för att ev små kryp skall försvinna. Mjöl, ris, corn flakes mm är däremot bra att ha i lufttäta burkar. Dom måste ju inte vara svindyra Tupperware. Har man en gång haft mjölbaggar så skaffar man sig plastburkar
Jag brukar kasta. Örtkryddor hinner i princip inte bli gamla här, det kan vara någon gammal chiliblandning eller liknande som utgår.
kamrate
26-05-2008, 19:51
CITAT (Eva i Skåne @ 11-11-2007, 12:44)  Jag använder också kryddorna om de luktar och ser ut som de ska.
Vad försämras/förstörs i socker om det får stå i 10 år? Det finns kanske nåt som jag inte känner till, men jag har aldrig hört att det blir kryp i socker. Om du tittar efter på ditt sockerpaket så tror jag att du kommer att finna att just socker inte har något Bäst Före-datum, utan precis som du säger håller det sig i praktiken obegränsad tid. CITAT (Netha @ 10-11-2007, 23:25)  För ett tag sedan då jag gjorde pizza... såg jag på Oreganoburken, att den passerat bäst före med 5 år 8 mån! Tog då en titt på alla kryddburkar... hittade malen Vitpeppar som gått ut i maj 2003 och malen Kanel som borde kasserats i mars 2005.
Alla dessa funkar fortfarande... möjligen har Oreganon tappat lite, men kanel och vitpeppar är helt OK.
Kollar ni kryddhylla/skåp och kasserar allt som passerat bäst före datum? Jag hade möjligen gjort så att jag köpt nya när jag kom ihåg, och sen kastat det gamla, och då för att gamla kryddor tappar i smak. Den lilla tian kan jag unna mig för att det skall vara så nyanserad arom som möjligt! Men det får ju röra sig om flera år, någon proaktiv rensning kör jag inte med, det är bara trams. Mer om det är en burk som börjar se lite gammal och skabbig ut, eller om man kan hiva in skedvis med chilipulver i munnen utan att det känns.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|