Jag äter själv gärna vegetariskt, tillagar mycket kött eftersom min man tycker så mycket om detta men jag äter då mest av grönsakerna osv. Fisk tycker jag däremot mycket om men det ska vara egenfångad röding/öring från fjället
Har en bok som jag tycker är jätte bra "De gröna alternativen" av Kåre Engström och Anna-Lisa Stenudd. Där finns förutom recept mycket om näringsvärden, alternativ till kött, mjölk, smör ost osv.
Här två goda recept från den boken:
Kåres morgongröt 1 port (halv sats brukar räcka för mig):
4 dl vatten
1,5 dl havregryn
1 dl russin/torkad aprikos
2 msk rågkross
1 msk kruskakli
1 msk vetegroddar
1 tsk nyponskalmjöl (jag brukar använda vanligt nyponsopp-pulver)
1 nypa salt
Koka ihop samtliga ingredienser i vattnet några minuter.
Lins-korngrynsbollar2 dl röda linser
1 dl korngryn
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 krm grovmalen svartpeppar
örtsalt efter smak
Koka röda linser och korngryn, vatten, buljongtärning i 10 minuter. Hacka och fräs lök och vitlök samt kryddor i olja. Rör ner lökfräset och blanda det med lins-korngrynsblandningen. Forma små runda bollar och stek i olja i stekpanna. Servera med ris, bulgur eller vad du tycker om samt någon sallad.