Nu vet jag inte riktigt i vilken ordning jag ska svara er! Kanske lika bra att ta allt i ett och samma svep........
Jag har alltid använt mig av gjutjärnsgrytor/pannor eftersom jag tycker de är det bästa som man kan ha. Men så sa inte instruktionerna när vi byggt vår nya kök -98. Gjutjärn skulle man aldrig använda till induktionshäll eller glashäll. Det tolkade jag som om att gjutjärnet skulle vara för tungt för hällen! Men, kanske är det helt enkelt som så att, precis som du säger Maria, att din är instekt och
plan ( omskött från början ). Det vet jag inte om jag kan påstå att mina gamla är. Jag vet inte ens vem av alla dessa släktingar som "ägde " mina från början. Självklart har jag aldrig kallt vatten i en gjutjärnspanna, inte heller diskmedel om det inte skulle visa sig nödvändigt.
Jättetack för tipset om gjutjärnspannan på Coop Netha! Den tänker jag testa

. Och visst är det jätteviktigt att inte hetta upp 'De "nya" stekpannorna till max! Eller rättare sagt, att snabbt sänka värmen efter upphettning.
Och visst är det så, att dyrt inte alltid är bäst..........tyvärr..........
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4
De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!