Jag gör skinkan som mamma alltid har gjort den, vet inte om det var hon som började eller ifall receptet kommer i från mormor, som arbetade på Örebro stadshotell.
Vi ställer en hög plåt med vatten i botten på ugnen, över den ställer vi skinkan insvept i folie på ett grillgaller.
Måste fylla på vattnet ett par gånger under tillagningen, ska inte torka ut, på detta sätt blir skinkan ångad och väldigt saftig.
När man sen tar ut skinkan sticker man hål på folien som är full av "skinkspad", detta rinner ner i plåten.
När vi sen har griljerat skinkan läggs denna i plåten med spat som går upp några centimeter på skinkan.
Öser sen skinkan under griljeringen, med spadet.
När skinkan är klar, silas spadet, kyls ner och då om det är mkt fett i den, läggs detta på ytan och kan lyftas bort. Värmer spadet igen och smaksätter med köttbuljong och senap, används sedan till dopp.
Det är inte så omständigt som det låter!