Jag hävdar med en dåres envishet att det handlar om energi. Man kan fundera över vilka födoämnen som innehåller mest energi. Det handlar om kroppens - det kroppsegna insulinets - förmåga att ta hand om energin. Saknar man egen förmåga eller om den är nedsatt (vanligast vid typ2) kan man antingen labba med kosten - undvika de snabba kolhydraterna tex - eller måste man ta medicin, beroende på hur mycket egna förmågan är nedsatt. Det är tämligen vanligt att förmågan minskar över tid.
Apropå gamla tiders behandling: på 30-talet skulle en diabetiker äta kokt vitkål. Kom man in i en portuppgång och kände lukten av detta kunde man räkna ut att här bor en diabetiker. Min mor fick diagnosen i mitten av 70-talet. Då var det nästan enbart socker som skulle undvikas. Fett var helt ok. Det var det inte!! Mammas diabetes förvärrades och hon fick inom några år börja med sprutor. Mamma var inte överviktig men det hade säkert gjort gott om hon hade fått de goda kostråd man får numera.
Diabetes är en mycket lömsk sjukdom och det finns inga enkla råd som passar alla. Det går inte att bota eftersom det beror på en brist i kroppen, enbart hålla i schack. Det är en ärftlig sjukdom. Förr sa man att det var enbart Typ 1 som ärvdes. Idag vet man att Typ 2 ärvs i större utsträckning.
Inga, det är bra att ni kollar er! Sa du inte att du hade ett barnbarn med Typ1? Hur ser det ut bakåt i släkten? Dricker ni mer vatten nuförtiden? Ständigt törstiga? Har ni minskat i vikt av ingen anledning alls? Springer på toa oftare än vanligt? - Då är det hög tid för läkarbesök. Vänta inte. Och ta det lugnt med julgodiset.
--------------------
Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
|