CITAT (Hannele @ 04-02-2004, 17:43)
Posse, här finns recept:
http://sydaby.eget.net/swe/bark.htm Barkbröd
Barkbröd var vanligt förekommande så sent som i slutet på 1800-talet. Men med århundradena
utvecklades ingrediensblandningen av brödet och det som presenteras här, kan betraktas som
en lyxvariant. Trots det intressant för den modige att provbaka...
Ingredienser:
1-2 koppar av den ljusa finrivna innerbarken
½ l vatten
600 g grovt rågmjöl
600 g kornmjöl
salt och fänkål
50 g jäst 1. Lös upp jäste i vatten. Blanda alla ingredienser
och låt jäsa ca 1 timma.
2. Knåda degen på vanligt sätt. Låt jäsa 40 min.
3. kavla ut små brödkakor och nagga väl.
4. Grädda ca 15 min i ca 200° .
Pensla brödkakorna med sirap eller vatten efteråt.
5. Servera detta bröd i samband med annan mat. I ditt länkmål nämndes endast tallens innerbark, som råmaterial till "barkmjölet"...?
Isåfall får jag förmoda att
"tallagumman" alltid gör barkbröd när hon bakar.
F.ö. vill jag berätta att det en gång för länge sedan kom ett stycke bröd som deklarerades som bark-dito i brevlådan. Man föreslogs smaka på det och avsikten var att man skulle bli givmild och skicka in duktigt med pengar för hungrande någonstans i världen.
Men jag undrar om barkbrödet verkligen gjorde önskad effekt för penninginsamlingen - personligen knaprade jag med god aptit i mig i det och fann det lika gott som vanligt, grovt knäckebröd....