CITAT (annelito @ 17-01-2008, 12:50)

Jag har väl mest odlat basilika i kruka i min lägenhet tidigare år men förra sommaren, när jag fick hyra ett sommarhus, planterade jag ut basilika, dragon, timjan, mejram, kyndel, rosmarin (verkar dröja innan den blir något, bättre att köpa färdig i kruka och sedan fortsätta hålla vid liv?), oregano, osv.
Tyckte inte att dom riktigt "tog sig" när dom låg där i marken.
Är kryddväxter känsliga för markjord eller var det bara jag som misslyckades med dom flesta? Mejram, oregano och kyndel tog sig bra har jag för mig. Men det var värre med basilikan och resten.
Hur har ni andra gjort?
Eller ska man kanske odla kryddväxter helt "vid sidan om" kökslandet? I pallkrage och köpejord eller i kruka?
Har ju tyvärr inget växthus i nuläget.
Hur är det med persilja förresten? Båda sorterna (den slätbladiga och den "krusiga") undrar jag över. Är de tacksamma att så/odla? Köpa färdig och plantera ut eller så från frö?
Basilika och rosmarin är inte härdiga hos dig. De mår då bäst i kruka. Basilikan vill ha det varmt och fuktigt året runt medans rosmarinen vill ha det svalt (+4 till +10) och ljust.
Annars brukar de flesta kryddor gilla det bäst om de får växa i lite magrare sandjord. Om du odlar dessa i en pallkrage, eller annan typ av upphöjd bädd, så mår de bäst.