Jag köper aldrig vitlök i Sverige för den är ofta felbehandlad. Har förmånen att kunna handla i Spanien (20:- kr/kg!) det jag inte odlar själv. Köper ett halvt kilo åt gången och förvarar bara i rumstemp i en lerkruka. Visst händer det att någon klyfta är tom ibland, men det får man väl ta.
När vi ändå är inne på ämnet förvaring - jag blir ofta ledsen när jag handlar och ser hur frukt och grönt "misshandlas" i butiken (och antagligen på vägen dit). Tomater skall t ex förvaras i rumstemp. och MÖRKT, då eftermognar de fint, men när de legat eller transporterats i kyla så avstannar mognaden och de bara ruttnar. Bananer tål inte lägre temp än 13 grader, men hanteras ofta fel på väg till butik och sedan hem. Jag slår alltid in dem i blompapper i affären när det är väldigt kallt ute.
Rekommenderar också varmt Truedssons häfte om vitlöksodling.
|