Det behövs nog ingen bild i det här fallet, Signe Tillish är en av de mest skorvkänsliga sorter vi har i Sverige. Skorv är en svamp som på äpple bildar sårskorpeliknande, bruna eller svarta fläckar på skalen. Svampen kan också angripa grenarna, då kallas det grenskorv. Grenskorv är inte så vanligt på äpple men jag har sett det på just Signe T.
Man kan inte helt få bort den men man kan ofta bidra till att minska angreppen. Till skillnad från alla andra situationer så krattar man bort löven under trädet på hösten, svampen övervintrar där. Man kan också mylla ned dem, så görs i ekologiska odlingar för att minska skorvsvampen.
Svampen är mycket klimatberoende, och i kommersiella odlingar där man besprutar gör man det ofta mot skorv efter särskilda mätningar av fukt och temperatur. I trädgårdsbruk använder vi inte bekämpningsmedlen som odlare gör, och även om du skulle hitta något kemiskt preparat i handeln så har du ingen chans mot skorven med dessa.
Kratta löven, hålla kronan gles och undvik absolut vattenskottsbeskärning. Sådan beskärning ökar skorvangreppen eftersom frukten skuggas av de upprättstående grenarna och bara kommer i kluster där grenarna fått fertil ålder. Invänta fruktbildning på vattenskotten, de kommer och då kommer frukten längre ut i kronan på ljusare och luftigare ställen.
Eller strunta i skorven, skär bort de ytliga fläckarna och använd äpplena till mat och mos...
--------------------
|