Dottern gjorde den här och jag tyckte den var otroligt trevlig faktiskt för att vara matpaj.
Vanlig pajdeg: 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 50 g smör eller margarin 1 ½ dl mjölk
Köttfärsfyllning: 500 g nötfärs eller blandfärs 1 gul lök 2 vitlöksklyftor (eller motsvarande pulver eller i glasburk) 3 msk tomatpuré 2 msk chilisås 1 msk soya 2 tsk chilipeppar 2 tsk spiskummin 2 tsk koriander 2 tsk curry 1-2 tsk salt 2 dl vatten
Täcke: 3 tomater 2 dl crème fraiche 4 msk majonnäs 150 g riven ost (ca 2-3 dl)
Gör så här:
Gör pajdegen: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Låt matfettet bli rumsvarmt, dela det i mindre bitar och finfördela med fingrarna i mjölet. Häll i mjölken och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Den behöver inte förgräddas.
Fyllning: Hacka löken. Stek köttfärs och lök samt pressade vitlöksklyftor tillsammans tills det fått lite färg.
Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Strö på kryddorna: chilipeppar, spiskummin, koriander, curry och salt. Häll på vattnet. Låt puttra tills vattnet är nästan borta, ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna. Häll köttfärsen i pajskalet. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
Blanda crème fraiche, majonnäs och riven ost. Bred ut över tomaterna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minter tills ytan fått fin färg.
Servera med grönsallad.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|