På min första plats finns en räksås som inte är av denna värld (om man nu gillar räkor...). På andra plats, och lite enklare, kommer en variant av köttfärssås, väl värd att testa! Inget nyttigt här inte, men är det kalas så är det...
Räksås (4 port)
500 g oskalade räkor (skala, spara skalet)
1 liten gul lök (hackad)
1-2 klyftor vitlök (grovhackad)
1 msk tomatpuré
1 klick smör/margarin
2,5 dl vitt vin
3/4 fiskbuljongtärning eller 1 msk hummerfond
2,5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 klick smör/margarin
ev salt och vitpeppar
1/2 - 1 krm cayennepeppar
Fräs lökhack med tomatpuré och räkskal några minuter i smöret. tillsätt vin, buljong och grädde. Småkoka detta 10 minuter. Sila över i en annan kastrull. Kok upp och red med vetemjöl utrört i smöret. Småkoka i ytterligare fem minuter. Tillsätt ev salt samt peppar. Häll i räkor och ge ett hastigt uppkok.
Servera med kokt färst pasta (gärna spenatsmak) samt färskriven parmesanost och vitlöksolja.
YES YES YES!!!!!
Köttfärssås Eleena-style (4 port)
500 g blandfärs
3/4 tub tomatpuré
1 tsk salt
Vitpeppar efter smak
1/2 - 3/4 dl socker
2,5 - 3 dl vispgrädde
Smör/margarin till stekning
En liten näve eller efter smak torkad eller färsk oregano
Fräs köttfärsen med salt och peppar tills den är "klar". Fördela tomatpurén och sockret i färsen. Häll över grädden. Låt puttra ett par minuter. Tillsätt önskad mängd oregano. Klart!
Tar ungefär lika lång tid som att koka vanlig spagetti...
Barnens favorit helt klart!
Vad har ni för favoriter...?