CITAT (Ralf @ 28-02-2004, 18:47)
CITAT (Cilla @ 28-02-2004, 04:53)
Själv tycker jag det är konstigt att detaljplaner reglerar hus i detalj och man måste söka lov för varje liten förändring av fasadmaterial mm, medan man får göra tusenåriga förändringar i marker.
För att göra förändringar i marken, dvs höja eller sänka nivå krävs det bygglov.
Helt rätt nyansering Ralf, de flesta kommuner har höjning och säkning över en viss marknivå som bygglovspliktigt. 50 cm är en vanlig nivå. Under 50 cm behöver man inte söka lov alls, och på många håll får man ja på ansökan till större nivåförändringar.
Nivåförändringar är dock inte vad som brukar menas med markskydd, dvs att skydda ursprunglig mark, vegetation, topografi och/eller växtförhållanden.
Att tomter som grävs om 45 cm ned och schaktas om 45 cm upp får kraftigt ändrade förhållanden är de flesta överens om. Var det ursprunglig mark från början som ersätts av gräv- och sprängmassor får kommande nya växtskikt helt andra förutsättningar de närmaste 500 åren och vattenflödena förändras starkt. Om alla träd och buskar togs ned påverkas också klimatet långt över tomtgränserna.
Att man i detaljplaner fokuserar så på husens utseende är för mig obegripligt. Ett hus byggs upp på nolltid och närapå varje ny husägare ändrar dess karaktär, medan förändrade förhållanden i marker blir kvar för mycket lång tid.