här kommer det lite mer recept..lite blandat...
Hjortronkakan är också god
3 ägg 3,75 dl socker 2, 25 dl kallt vatten 4,5 dl mjöl 3 tsk bakpulver
Grädda i 175 grader till kakan är nästan gräddad 15-20 minuter.
glasyr:
4 msk margarin 2 dl socker 2 ägg 2,5 dl kokosflingor 2 tsk vaniljsocker
= dessa till glasyren blandas ihop och sjuds upp
Ca 2 dl hjortronsylt breds över kakan och sedan glasyren. Gräddas 5-10 min till.
Kaffeost e gott det med...
Kaffeost
2 l standardmjölk ½ dl vispgrädde 2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull. Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt). Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka). Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.
Nyttjande av osten: Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!
|