|
Maria82a
01-04-2008, 14:47
här får ni lite recept av mej..
lapsk glödkaka från nikkaluokta
8 dl rågsikt 3 3/4 dl mjölk 50 g smält margarin 1 tsk bakpulver 25 g jäst 3/4 tsk salt 1/2 msk socker
Gör såhär...
smält margarinet, häll i mjölk och värm till fingervarmt. Smula jästen och blanda i med mjölkmargarin-blandningen. rör i mjöl, bakpulver, salt och socker. När allt är färdigblandat låt jäsa i 20 minuter. Dela sedan degen i 2 delar, sedan delar ni halvan i fem delar, rulla till bollar. Kavla bollarna så dom blir 3-4 mm tjock och grädda på plattan, plattan ska vara på trean. När brödet får bubblor är det dax att vända.
Kangoskakor -brukar säljas på marknader här..recepten är från en by i tornedalen Ingredienser ca 140 st:
# 250 g margarin # 5 dl strösocker # 5 dl mjölk # 2 msk (25 g) hjorthornssalt # 16-17 dl (1 kg) vetemjöl
Så här gör du: Smält margarinet och låt det svalna. Blanda under tiden alla övriga ingredienser och rör till sist ner margarinet. Låt degen stå över natten. Kavla sedan ut degen till cirka 1/2 cm tjocklek. Ta ut runda kakor av ett dricksglas storlek. Grädda i 250-275 grader cirka 5 minuter eller tills kakorna fått lite brun färg.
Dopp i kopp
Koka potatis och sedan tar man vattnet från potatisarna och häller i en kopp och lägger i en klick med margarin och lök och sedan doppar man potatisarna i detta och äter med sill.
Efterätt: Varm hjortronssylt med vaniljglass.
Eva-Helene
01-04-2008, 15:09
Muuummmmmss vad det vattnas i munnen på mig!
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 15:47)  Kangoskakor -brukar säljas på marknader här..recepten är från en by i tornedalen Å så goda recept, en liten undran är Kangoskakor har man det till kaffet eller är det som en smörgås???
Maria82a
01-04-2008, 15:16
kangoskakor är kaffekakor...
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 16:16)  kangoskakor är kaffekakor...  OK
SCREWDRIVER 17 cl Vodka 1 st Apelsinklyfta Häll vodkan I halsen och titta på apelsinklyftan GETING 17 cl Vodka 1 st Geting Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan och rör om. VARGTASS 1 liter Vodka 1 st Lingon OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan smaken lätt bli fruktig! TEQUILA SUNRISE 1 liter Tequila Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I sol/trapp-uppgången. PAJALA SUNRISE Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I. ATOMUBÅT (Norrländskt recept) 1 stort ölglas med hembränd sprit 1 st snapsglas med öl Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset med öl. Släpp ner snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I dimman. KAFFEKASK A LA NORRLAND 1 st sockerbit Kaffe Hembränt Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen. Häll I kaffe så du inte ser Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du kan se sockerbiten igen. Slappna av och njut. ASSI DOMÄN 6 cl Vodka 1 st snapsglas 1 ruta toapapper Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta toapapper, vik ihop och Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I munnen, svälj vätskan och sug på papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset. Så Enkelt - så gott! GÄLLIVARE SUNRISE Lika delar hembränt o surströmmingsspad I ett STORT grogglas, kläm fast en Skiva rökt korv på kanten.... FINSK SOMMARSOPPA Man tager en djup tallrik som måste vara blommig, fyller den med hembränt & äter med sked. KAFFEKASK A´LA KALIX Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa snabbt som fan I en 1/2 l hembränt, drick o njuuut! WHITE CHRISTMAS Vodka blandas med tippex... Suddar bort allt minne!! Några drinktips från Norrland
Aqvakul
01-04-2008, 15:25
Tack för tipsen. Nu vet jag vad jag ska servera på min bar i Pajala!
Maria82a
01-04-2008, 15:41
här kommer det lite mer recept..lite blandat...
Hjortronkakan är också god
3 ägg 3,75 dl socker 2, 25 dl kallt vatten 4,5 dl mjöl 3 tsk bakpulver
Grädda i 175 grader till kakan är nästan gräddad 15-20 minuter.
glasyr:
4 msk margarin 2 dl socker 2 ägg 2,5 dl kokosflingor 2 tsk vaniljsocker
= dessa till glasyren blandas ihop och sjuds upp
Ca 2 dl hjortronsylt breds över kakan och sedan glasyren. Gräddas 5-10 min till.
Kaffeost e gott det med...
Kaffeost
2 l standardmjölk ½ dl vispgrädde 2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull. Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt). Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka). Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.
Nyttjande av osten: Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 16:41)  här kommer det lite mer recept..lite blandat...
Hjortronkakan är också god 3 ägg 3,75 dl socker 2, 25 dl kallt vatten 4,5 dl mjöl 3 tsk bakpulver
Grädda i 175 grader till kakan är nästan gräddad 15-20 minuter.
glasyr:
4 msk margarin 2 dl socker 2 ägg 2,5 dl kokosflingor 2 tsk vaniljsocker
= dessa till glasyren blandas ihop och sjuds upp
Ca 2 dl hjortronsylt breds över kakan och sedan glasyren. Gräddas 5-10 min till. Kaffeost e gott det med...
Kaffeost
2 l standardmjölk ½ dl vispgrädde 2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull. Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt). Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka). Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.
Nyttjande av osten: Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut! Jag dricker ju inte kaffe
CITAT (gunvor @ 01-04-2008, 16:22)  SCREWDRIVER 17 cl Vodka 1 st Apelsinklyfta Häll vodkan I halsen och titta på apelsinklyftan GETING 17 cl Vodka 1 st Geting Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan och rör om. VARGTASS 1 liter Vodka 1 st Lingon OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan smaken lätt bli fruktig! TEQUILA SUNRISE 1 liter Tequila Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I sol/trapp-uppgången. PAJALA SUNRISE Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I. ATOMUBÅT (Norrländskt recept) 1 stort ölglas med hembränd sprit 1 st snapsglas med öl Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset med öl. Släpp ner snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I dimman. KAFFEKASK A LA NORRLAND 1 st sockerbit Kaffe Hembränt Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen. Häll I kaffe så du inte ser Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du kan se sockerbiten igen. Slappna av och njut. ASSI DOMÄN 6 cl Vodka 1 st snapsglas 1 ruta toapapper Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta toapapper, vik ihop och Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I munnen, svälj vätskan och sug på papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset. Så Enkelt - så gott! GÄLLIVARE SUNRISE Lika delar hembränt o surströmmingsspad I ett STORT grogglas, kläm fast en Skiva rökt korv på kanten.... FINSK SOMMARSOPPA Man tager en djup tallrik som måste vara blommig, fyller den med hembränt & äter med sked. KAFFEKASK A´LA KALIX Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa snabbt som fan I en 1/2 l hembränt, drick o njuuut! WHITE CHRISTMAS Vodka blandas med tippex... Suddar bort allt minne!! Några drinktips från Norrland  Måste kopiera recepten och mejla dem till släkten i Norrbotten så dom kan förbereda och fylla på i baren tills vi åker upp nästa gång.
CITAT (Aqvakul @ 01-04-2008, 16:25)  Tack för tipsen. Nu vet jag vad jag ska servera på min bar i Pajala!  har du en bar i pajala - eller skall du ha en? det påstås att det finns en skylt i kommunhuset där som säger "siste man som lämnar pajala släcker ljuset"
Aqvakul
01-04-2008, 15:55
ASSI DOMÄN - en favorit!
CITAT (gunvor @ 01-04-2008, 16:22)  SCREWDRIVER 17 cl Vodka 1 st Apelsinklyfta Häll vodkan I halsen och titta på apelsinklyftan GETING 17 cl Vodka 1 st Geting Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan och rör om. VARGTASS 1 liter Vodka 1 st Lingon OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan smaken lätt bli fruktig! TEQUILA SUNRISE 1 liter Tequila Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I sol/trapp-uppgången. PAJALA SUNRISE Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I. ATOMUBÅT (Norrländskt recept) 1 stort ölglas med hembränd sprit 1 st snapsglas med öl Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset med öl. Släpp ner snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I dimman. KAFFEKASK A LA NORRLAND 1 st sockerbit Kaffe Hembränt Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen. Häll I kaffe så du inte ser Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du kan se sockerbiten igen. Slappna av och njut. ASSI DOMÄN 6 cl Vodka 1 st snapsglas 1 ruta toapapper Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta toapapper, vik ihop och Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I munnen, svälj vätskan och sug på papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset. Så Enkelt - så gott! GÄLLIVARE SUNRISE Lika delar hembränt o surströmmingsspad I ett STORT grogglas, kläm fast en Skiva rökt korv på kanten.... FINSK SOMMARSOPPA Man tager en djup tallrik som måste vara blommig, fyller den med hembränt & äter med sked. KAFFEKASK A´LA KALIX Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa snabbt som fan I en 1/2 l hembränt, drick o njuuut! WHITE CHRISTMAS Vodka blandas med tippex... Suddar bort allt minne!! Några drinktips från Norrland Du glömde Lappdjävel 1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten.
skogstroll
02-04-2008, 11:41
CITAT (Tosan @ 01-04-2008, 20:09)  Du glömde Lappdjävel
1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten. hahaha det var en redig grogg de... Lappdjävel
Aqvakul
02-04-2008, 15:00
CITAT (Tosan @ 01-04-2008, 20:09)  Du glömde Lappdjävel
1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten. Men om man inte är sugen på korv då....
CITAT (Aqvakul @ 02-04-2008, 16:00)  Men om man inte är sugen på korv då....  Ja då får du väl slänga den till hunden och bara svepa snapsen...
Aqvakul
02-04-2008, 15:13
CITAT (Tosan @ 02-04-2008, 16:12)  Ja då får du väl slänga den till hunden och bara svepa snapsen... Tack för tipset...
caprifol
02-04-2008, 15:23
Åååå farmors kangoskakor (byn i fråga heter Kangosfors) och mosters kaffeost. Gissa om det vattnas i munnen! Lägg till smörbakelser (som jag inte har recept på men som nog också är från Tornedalen) och kaffekalaset är ett lyckat faktum. Smördeg i många lager, höga, frasiga med sockerglaserad yta. MASSOR av kalorier. caprifol - som fick en ordentlig nostalgitripp och släng av "hem"längtan.
Maria82a
02-04-2008, 15:56
smörbakelser
6 hg margarin el smör 6 hg vetemjöl 3 dl kallt vatten 25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver
ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna.
Aqvakul
02-04-2008, 21:24
CITAT (Maria82a @ 02-04-2008, 16:56)  smörbakelser
6 hg margarin el smör 6 hg vetemjöl 3 dl kallt vatten 25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver
ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna. låter lockande
caprifol
03-04-2008, 08:11
CITAT (Maria82a @ 02-04-2008, 16:56)  smörbakelser
6 hg margarin el smör 6 hg vetemjöl 3 dl kallt vatten 25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver
ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna. ... och så ska man kavla och vika och kavla o vika i all oändlighet tycker jag mig minnas. Undrar om man vågar testa själv? Ska det var en eller två jäsningar? Tänk att jag aldrig hört namnet smörkammar - men det är ju mer logiskt än mitt namn med tanke på utseendet. caprifol
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 15:47)  //....//
Dopp i kopp
Koka potatis och sedan tar man vattnet från potatisarna och häller i en kopp och lägger i en klick med margarin och lök och sedan doppar man potatisarna i detta och äter med sill. Tror att det blivit lite fel ang doppikopp. Man smälter smör med hackad lök i en kopp i potatisgrytan... tillsätter ett par msk av potatisvattnet i koppen. Faktiskt så har jag aldrig hört el sett någon ha potatisvatten med margarin. Margarin är bannlyst när det gäller äkta Doppikopp.  Smörbakelser (voibaakelsi) ... sååå gott!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|