Full version: norrländska recept
Maria82a
här får ni lite recept av mej..


lapsk glödkaka från nikkaluokta

8 dl rågsikt
3 3/4 dl mjölk
50 g smält margarin
1 tsk bakpulver
25 g jäst
3/4 tsk salt
1/2 msk socker

Gör såhär...

smält margarinet, häll i mjölk och värm till fingervarmt. Smula jästen och blanda i med mjölkmargarin-blandningen. rör i mjöl, bakpulver, salt och socker. När allt är färdigblandat låt jäsa i 20 minuter. Dela sedan degen i 2 delar, sedan delar ni halvan i fem delar, rulla till bollar. Kavla bollarna så dom blir 3-4 mm tjock och grädda på plattan, plattan ska vara på trean. När brödet får bubblor är det dax att vända.


Kangoskakor -brukar säljas på marknader här..recepten är från en by i tornedalen
Ingredienser ca 140 st:

# 250 g margarin
# 5 dl strösocker
# 5 dl mjölk
# 2 msk (25 g) hjorthornssalt
# 16-17 dl (1 kg) vetemjöl

Så här gör du:
Smält margarinet och låt det svalna. Blanda under tiden alla övriga ingredienser och rör till sist ner margarinet. Låt degen stå över natten. Kavla sedan ut degen till cirka 1/2 cm tjocklek. Ta ut runda kakor av ett dricksglas storlek. Grädda i 250-275 grader cirka 5 minuter eller tills kakorna fått lite brun färg.

Dopp i kopp

Koka potatis och sedan tar man vattnet från potatisarna och häller i en kopp och lägger i en klick med margarin och lök och sedan doppar man potatisarna i detta och äter med sill.

Efterätt: Varm hjortronssylt med vaniljglass.



Eva-Helene
Muuummmmmss vad det vattnas i munnen på mig!
Bettis
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 15:47) *
Kangoskakor -brukar säljas på marknader här..recepten är från en by i tornedalen

Å så goda recept, en liten undran är Kangoskakor har man det till kaffet eller är det som en smörgås???
Maria82a
kangoskakor är kaffekakor... tummenupp.gif
Bettis
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 16:16) *
kangoskakor är kaffekakor... tummenupp.gif

OK thanks.gif
gunvor
SCREWDRIVER
17 cl Vodka
1 st Apelsinklyfta
Häll vodkan I halsen och titta på
apelsinklyftan
GETING
17 cl Vodka
1 st Geting
Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan
och rör om.
VARGTASS
1 liter Vodka
1 st Lingon
OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan
smaken lätt bli fruktig!
TEQUILA SUNRISE
1 liter Tequila
Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I
sol/trapp-uppgången.
PAJALA SUNRISE
Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I.
ATOMUBÅT (Norrländskt recept)
1 stort ölglas med hembränd sprit
1 st snapsglas med öl
Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset
med öl. Släpp ner
snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I
dimman.
KAFFEKASK A LA NORRLAND
1 st sockerbit
Kaffe
Hembränt
Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen.
Häll I kaffe så du inte ser
Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du
kan se sockerbiten igen. Slappna
av och njut.
ASSI DOMÄN
6 cl Vodka
1 st snapsglas
1 ruta toapapper
Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta
toapapper, vik ihop och
Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I
munnen, svälj vätskan och sug på
papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset.
Så Enkelt - så gott!
GÄLLIVARE SUNRISE
Lika delar hembränt o surströmmingsspad I
ett STORT grogglas, kläm fast en
Skiva rökt korv på kanten....
FINSK SOMMARSOPPA
Man tager en djup tallrik som måste vara
blommig, fyller den med hembränt
& äter med sked.
KAFFEKASK A´LA KALIX
Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa
snabbt som fan I en 1/2 l
hembränt, drick o njuuut!
WHITE CHRISTMAS
Vodka blandas med tippex...
Suddar bort allt minne!!
Några drinktips från Norrland
Aqvakul
Tack för tipsen. Nu vet jag vad jag ska servera på min bar i Pajala! crazy.gif
Maria82a
här kommer det lite mer recept..lite blandat...

Hjortronkakan är också god


3 ägg
3,75 dl socker
2, 25 dl kallt vatten
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Grädda i 175 grader till kakan är nästan gräddad 15-20 minuter.

glasyr:

4 msk margarin
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

= dessa till glasyren blandas ihop och sjuds upp

Ca 2 dl hjortronsylt breds över kakan och sedan glasyren. Gräddas 5-10 min till.


Kaffeost e gott det med...

Kaffeost

2 l standardmjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket

Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull.
Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten.
Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).
Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.

Nyttjande av osten:
Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!

Bettis
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 16:41) *
här kommer det lite mer recept..lite blandat...

Hjortronkakan är också god
3 ägg
3,75 dl socker
2, 25 dl kallt vatten
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Grädda i 175 grader till kakan är nästan gräddad 15-20 minuter.

glasyr:

4 msk margarin
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

= dessa till glasyren blandas ihop och sjuds upp

Ca 2 dl hjortronsylt breds över kakan och sedan glasyren. Gräddas 5-10 min till.
Kaffeost e gott det med...

Kaffeost

2 l standardmjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket

Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull.
Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen. Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten.
Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).
Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.

Nyttjande av osten:
Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!

Jag dricker ju inte kaffe -cry-.gif
Cacki
CITAT (gunvor @ 01-04-2008, 16:22) *
SCREWDRIVER
17 cl Vodka
1 st Apelsinklyfta
Häll vodkan I halsen och titta på
apelsinklyftan
GETING
17 cl Vodka
1 st Geting
Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan
och rör om.
VARGTASS
1 liter Vodka
1 st Lingon
OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan
smaken lätt bli fruktig!
TEQUILA SUNRISE
1 liter Tequila
Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I
sol/trapp-uppgången.
PAJALA SUNRISE
Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I.
ATOMUBÅT (Norrländskt recept)
1 stort ölglas med hembränd sprit
1 st snapsglas med öl
Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset
med öl. Släpp ner
snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I
dimman.
KAFFEKASK A LA NORRLAND
1 st sockerbit
Kaffe
Hembränt
Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen.
Häll I kaffe så du inte ser
Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du
kan se sockerbiten igen. Slappna
av och njut.
ASSI DOMÄN
6 cl Vodka
1 st snapsglas
1 ruta toapapper
Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta
toapapper, vik ihop och
Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I
munnen, svälj vätskan och sug på
papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset.
Så Enkelt - så gott!
GÄLLIVARE SUNRISE
Lika delar hembränt o surströmmingsspad I
ett STORT grogglas, kläm fast en
Skiva rökt korv på kanten....
FINSK SOMMARSOPPA
Man tager en djup tallrik som måste vara
blommig, fyller den med hembränt
& äter med sked.
KAFFEKASK A´LA KALIX
Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa
snabbt som fan I en 1/2 l
hembränt, drick o njuuut!
WHITE CHRISTMAS
Vodka blandas med tippex...
Suddar bort allt minne!!
Några drinktips från Norrland


rotfl.gif Måste kopiera recepten och mejla dem till släkten i Norrbotten så dom kan förbereda och fylla på i baren tills vi åker upp nästa gång.
gunvor
CITAT (Aqvakul @ 01-04-2008, 16:25) *
Tack för tipsen. Nu vet jag vad jag ska servera på min bar i Pajala! crazy.gif



har du en bar i pajala - eller skall du ha en?
det påstås att det finns en skylt i kommunhuset där som säger "siste man som lämnar pajala släcker ljuset"
Aqvakul
ASSI DOMÄN - en favorit! wub.gif
Tosan
CITAT (gunvor @ 01-04-2008, 16:22) *
SCREWDRIVER
17 cl Vodka
1 st Apelsinklyfta
Häll vodkan I halsen och titta på
apelsinklyftan
GETING
17 cl Vodka
1 st Geting
Skär getingen I delar, stoppa den I vodkan
och rör om.
VARGTASS
1 liter Vodka
1 st Lingon
OBS! Om lingonet får ligga I för länge kan
smaken lätt bli fruktig!
TEQUILA SUNRISE
1 liter Tequila
Drick tequilan. Slut ögonen. Vakna I
sol/trapp-uppgången.
PAJALA SUNRISE
Ett glas hembränt med en falukorvsskiva I.
ATOMUBÅT (Norrländskt recept)
1 stort ölglas med hembränd sprit
1 st snapsglas med öl
Häll upp spriten I ölglaset, fyll snapsglaset
med öl. Släpp ner
snapsglaset I ölglaset. Drick och glid in I
dimman.
KAFFEKASK A LA NORRLAND
1 st sockerbit
Kaffe
Hembränt
Släpp ner sockerbiten I den tomma kaffemuggen.
Häll I kaffe så du inte ser
Sockerbiten. Fyll på med hembränt Tills du
kan se sockerbiten igen. Slappna
av och njut.
ASSI DOMÄN
6 cl Vodka
1 st snapsglas
1 ruta toapapper
Fyll snapsglaset till bredden.Ta sedan en ruta
toapapper, vik ihop och
Placera I glaset. Häll sedan alltsammans I
munnen, svälj vätskan och sug på
papperet. Spotta sedan ut papperet I glaset.
Så Enkelt - så gott!
GÄLLIVARE SUNRISE
Lika delar hembränt o surströmmingsspad I
ett STORT grogglas, kläm fast en
Skiva rökt korv på kanten....
FINSK SOMMARSOPPA
Man tager en djup tallrik som måste vara
blommig, fyller den med hembränt
& äter med sked.
KAFFEKASK A´LA KALIX
Knyt fast en kaffeböna I en sytråd, doppa
snabbt som fan I en 1/2 l
hembränt, drick o njuuut!
WHITE CHRISTMAS
Vodka blandas med tippex...
Suddar bort allt minne!!
Några drinktips från Norrland


Du glömde Lappdjävel

1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten.
skogstroll
CITAT (Tosan @ 01-04-2008, 20:09) *
Du glömde Lappdjävel

1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten.



hahaha det var en redig grogg de... Lappdjävel rotfl.gif
Aqvakul
CITAT (Tosan @ 01-04-2008, 20:09) *
Du glömde Lappdjävel

1 stort mjölkglas med hemkört, en korvskiva över kanten. Ät upp korvskivan och svep spriten.


Men om man inte är sugen på korv då.... flirting.gif
Tosan
CITAT (Aqvakul @ 02-04-2008, 16:00) *
Men om man inte är sugen på korv då.... flirting.gif

Ja då får du väl slänga den till hunden och bara svepa snapsen...
Aqvakul
CITAT (Tosan @ 02-04-2008, 16:12) *
Ja då får du väl slänga den till hunden och bara svepa snapsen...

Tack för tipset... coolgleam.gif
caprifol
Åååå farmors kangoskakor (byn i fråga heter Kangosfors) och mosters kaffeost. Gissa om det vattnas i munnen! Lägg till smörbakelser (som jag inte har recept på men som nog också är från Tornedalen) och kaffekalaset är ett lyckat faktum. Smördeg i många lager, höga, frasiga med sockerglaserad yta. MASSOR av kalorier.
caprifol - som fick en ordentlig nostalgitripp och släng av "hem"längtan.

Maria82a
smörbakelser

6 hg margarin el smör
6 hg vetemjöl
3 dl kallt vatten
25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver

ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna.
Aqvakul
CITAT (Maria82a @ 02-04-2008, 16:56) *
smörbakelser

6 hg margarin el smör
6 hg vetemjöl
3 dl kallt vatten
25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver

ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna.


låter lockande wub.gif
caprifol
CITAT (Maria82a @ 02-04-2008, 16:56) *
smörbakelser

6 hg margarin el smör
6 hg vetemjöl
3 dl kallt vatten
25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver

ugnstemperatur 250 grader till smörkammarna.


... och så ska man kavla och vika och kavla o vika i all oändlighet tycker jag mig minnas. Undrar om man vågar testa själv? Ska det var en eller två jäsningar? Tänk att jag aldrig hört namnet smörkammar - men det är ju mer logiskt än mitt namn med tanke på utseendet.
caprifol
Netha
CITAT (Maria82a @ 01-04-2008, 15:47) *
//....//


Dopp i kopp

Koka potatis och sedan tar man vattnet från potatisarna och häller i en kopp och lägger i en klick med margarin och lök och sedan doppar man potatisarna i detta och äter med sill.

Tror att det blivit lite fel ang doppikopp.
Man smälter smör med hackad lök i en kopp i potatisgrytan... tillsätter ett par msk av potatisvattnet i koppen.
Faktiskt så har jag aldrig hört el sett någon ha potatisvatten med margarin.

Margarin är bannlyst när det gäller äkta Doppikopp. smile.gif


Smörbakelser (voibaakelsi) ... sååå gott! tummenupp.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon