Detta är ett underbart bröd som inte gräddas i form men med ett minimum av arbete och ALLA som jag hittills har bjudit på detta bröd har blivit jätteförtjusta i det. Receptet kommer från en väninna som driver restaurang och hon bakar det varje dag, annars klagar stamgästerna!!!
OLIVBRÖD: 16 dl vetemjöl 1-2 tsk salt 1 påse torrjäst (=motsvarande 50 gram färsk jäst) 1.5 dl hackade urkärnade svarta oliver c:a 8 dl 45° varmt vatten 1 msk olivolja till plåten
Blanda mjöl, salt torrjäst och oliver i en STOR skål. Arbeta in vattnet. Täck över och låt stå över natten i kylskåpet. Sätt ugnen på 250° och ställ in en liten skål vatten i ugnen så att vattenånga bildas. Olja en plåt och häll ut degen. Grädda längst ner i ugnen i c:a 30 minuter, sänk därefter temperaturen till 125° och grädda i c:a 20 minuter till.
Man kan ju byta ut oliverna mot något annat om man vill, t.ex soltorkare tomater, ost eller nötter...
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|