Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ananas-salvia - vad vet ni?, Skötsel, beskärning/förökning och sånt
          Tirre
          Inlägg 01-03-2004, 15:05
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 225
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 556



          Köpte en ganska stor planta ananassalvia förra sommaren. Hade aldrig hört talas om att det fanns förut, så jag blev nyfiken och köpte hem en från en blomsteraffär på Söder i Stockholm.
          Hade den ute i stor korg tillsammans med penséer och lite annat hela sommaren.
          Visste inte om den var vinterhärdig (zon 4 med kalla nordanvindar och mycket snö länge), så jag tog in den i oktober. Den har nu stått vid norrfönster, provisoriskt planterad i en stor hink i mitt enda hyfsat svala rum, hela vintern och fått ganska rejält med vatten då den börjat torka ut alltför mycket i jorden. Den har tappat alla blad "nertill" men växt med låååånga, långa skott med mycket blad. De ursprungliga stammarna har blivit vedartade och inga nya skott har kommit där, utan den har bara växt "på längden" så att säga. Den ser lite lustig och tufsig ut nu...

          Undrar därför:

          * Är den vinterhärdig i mitt område?
          * Om inte, finns det nåt bättre sätt att vinterförvara den? Trivs den ännu bättre i annat läge/temperatur/ljus etc?
          * Har den önskemål gällande sol/skugga i uteplacering?
          * Önskemål om jord?
          * Kan man föröka den med sticklingar? Nåt speciellt tillvägagångssätt? I jord eller i vattenglas?

          Andra tips mottages tacksamt!

          MVH
          * Om jag klipper ner den nu, överlever den då...?
          * Är det bättre att klippa ner den vid annan tid på året?


          --------------------
          Tirre, zon 4
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Tirre
          Inlägg 19-03-2004, 14:40
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 225
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 556



          Jag hade den faktiskt i sallad och ja, det är lite hårigt. man kanske ska finhacka den så att den känslan inte blir så markant.
          Provade också att ha den i wok och det var alldeles utmärkt.
          Att lägga några blad, tillsammans med t ex citronmeliss, i bålskålen innan man häller på drickat är också ett tips!
          Dessutom blandade jag den med lite andra örtkryddor i färskost jag gjorde som present i somras. Smakade faktiskt aldrig själv, men födelsedagsbarnet gillade det. Hade i bl a citrontimjan, kryddtimjan, citronmeliss och hackad nyplockad chili, om jag inte minns fel.

          Ska prova att göra te, det låter som en bra idé!
          På pastan kan jag också tänka mig att det är smarrigt, så det får jag prova!

          Man skulle också säkert kunna använda den i drinkar, precis som man krossar ... är det mynta? ... i glaset, när man gör den kubanska rom-drinken Caprihina.

          Tack för tipsen!


          --------------------
          Tirre, zon 4
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-10-2025, 06:32
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon