Det är sorgligt att se (gruppvåldtäkter, eller våldtäkter över huvud taget bland djur) men naturen är inte särskilt "snäll". Naturen har inte som syfte att "vara snäll", det handlar snarare om egna överlevnaden och de egna genernas överlevnad, i ibland tuff konkurrens.
Att många fåglar först lägger sina ägg (ofta ett om dagen) innan de börjar ruva på dem alla samtidigt, beror på att ungarna då kläcks samtidigt, och är jämngamla. Om en fågel börjar ruva då hon lagt första ägget, och kanske lägger 12 ägg (ett om dagen) är det inte bara 12 dagars ålderskillnad mellan ungarna, utan det dröjer också 12 dagar (tills den sista ungen är kläckt och hon kan avbryta ruvningen) som hon kan börja mata kullen. Då är de första eller de sista dömda att dö.
Äggens utveckling ser ut såhär: Efter befruktningen börjar äggcellen dela sig fram till att det värps ut. Då avstannar utvecklingen tills äggen värms upp igen (börjar ruvas).
Själva äggcellen är ju bara "en liten prick" på själva äggulan, om den är befruktad eller inte kan vi inte se när vi "äter ägg". Själva gulan, och vitan, är näringen som embryot och fostret behöver under de (hos höns) tre veckor som det utvecklas till kyckling.
När vi äter ägg, är det kycklingens näring vi stoppar i oss. Fabriksägg är inte befruktade eftersom de inte ödslar pengar och plats på tuppar i anläggningarna.
Det befruktade ägget kan ligga vilande i upp till en månad om det vill sig väl (överlevnaden minskar ju längre tid som går efter de första 10 - 14 dagarna). Äggen behöver "skötas om", rullas runt och vändas och sådär en eller ett par gånger om dagen medan det ligger vilande, annars kan embryot och/eller gulan "fastna i skalet".
När honan börjar ruva, sätter embryot (den delade äggcellen) fart på utvecklingen igen, och nu kan värmetillförseln inte avbrytas utan att fostret dör.
Det växer ut en fostersäck runt embryot (senare fostret) och det växer ut blodkärl runt äggulan och vitan - fostret/fågelungen har en navelsträng som alla andra - för att hämta näring och syre och avge biprodukter och så. Äggskalet är poröst och "andas"/släpper igenom syre och slaggprodukter.
--------------------
Zon 3, Mälaröarna utanför Stockholm. Fotoblog
|