Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gamla plättlaggar och annat., Vad göra med rosten?
          Chamomille
          Inlägg 12-05-2008, 18:30
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Jag har en plättlagg, en pannkakslagg samt en voffellagg (?) i gjutjärn. Gamla som gatan och lika tunga. De har blivit rätt så rostiga. Nu tänkte jag hänga upp de på väggen som prydnad. Frågorna är: Hur får jag bort rosten och hur får jag de att hålla sig (bli) svarta och fina?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Pirum
          Inlägg 12-05-2008, 20:18
          Länk hit: #2


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          Undersida och sidor kan med fördel smörjas in med linolja, som sedan får härda några veckor. Då blir den sidan "torr" och smetar inte av sig mot väggen. Hoppas jag. Linfröolja går även att ha i pannan, men, då får man nog skrubba rejält om man ska laga mat i den igen.


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 12-05-2008, 20:26
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Pirum @ 12-05-2008, 21:18) *
          Undersida och sidor kan med fördel smörjas in med linolja, som sedan får härda några veckor. Då blir den sidan "torr" och smetar inte av sig mot väggen. Hoppas jag. Linfröolja går även att ha i pannan, men, då får man nog skrubba rejält om man ska laga mat i den igen.


          Men hur bra är det att ställa den på spisen efter den behandlingen?


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 12-05-2008, 21:06
          Länk hit: #4


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          CITAT (Stintan43 @ 12-05-2008, 21:26) *
          Men hur bra är det att ställa den på spisen efter den behandlingen?

          Som sagt så får man nog skrubba bort linoljan om man skulle vilja använda prydnadsföremålet i matlagningen igen, även om jag nog tror den bränns/slits bort på undersidan. Fördelen med linolja som rostskydd är att den inte härsknar eller 'svettas' och kladdar, den härdar och bildar ett hårt och tunt lager som skyddar mot fukt och därmed rost.

          Redigerat av Pirum: 12-05-2008, 21:07


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 07:53
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon