Till alla som inte har Anna´s kokbok (Anna Bergenström) kommer här det absoluta favoritreceptet på färskpotatissallad, den gör jag till alla mina sommarbjudningar!
För 10-12 personer:
3 kg potatis 3 dl hackad gul lök 2 purjolökar (7 dl finstrimlade) 2 1/2 dl stark varm buljong (vatten + 2 tärningar)
Dressing:
1 dl vinäger 1 rågad tsk salt 1/2 tsk mald peppar 2 msk senap (söt svensk sort) 2 dl olja ca 1 dl kapris 2 rödlökar i riktigt tunna ringar ca 2 dl urkärnade svarta oliver rikligt med gräslök
Koka potatisarna och skala ev. medans de ännu är ljumma. Skär i cm-tjocka skivor eller inte för små bitar. Blanda i stor skål med lökhack och purjostrimlor. Slå över buljongen och låt potatisen svalna lite.
Blanda allt till såsen (utom kapris, lökringar, oliver och gräslök) och slå den över den fortfarande ljumma potatisen. Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen. Låt allt stå minst ett par timmar och dra. Strö över gräslök före serveringen.
Jag lovar att den är poppis!
|