När jag gick på lanthushållskola, på den gamla goda (!) tiden, så jäste vi brödet i en plast påse, jag minns inte varför med jag minns att det funkade.
Nu har jag fått ett recept på jättegott matbröd och det skall inte alls jäsa förrän det skall gräddas.
Sen använder jag torrjäst, och termometer, MYCKET bra.
Om ni vill kan ni få receptet enl. nedan:
1dl vetekli 1dl vetekross 1dl rågkross 1dl russin 1dl linfrö 1dl solrosfrön 1dl lingonsylt 1msk salt 4dl kokande vatten
Blanda alla torra ingredienser, häll på kokande vatten. Låt stå minst ett dygn. Eller två.
Koka upp 5 dl vatten, och häll i blandningen. Kolla temperaturen, två påsar torrjäst, blanda, blanda. Häll på vetemjöl, c:a 13 dl. Gör en smidig deg. Gör 4 st bullar på en plåt. Ställ i kall ugn. Sätt på ugnen på 225 grader, och när lampan har slocknat grädda ytterligare en stund. Det är så olika hur lång tid det tar efter lampan har slocknat, men man får gå på känn litegrann.
GOTTIGOTT
Lycka Till.
--------------------
Annchapanncha
|