Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Midsommar-nattamat 30 pers, vatten över huvudet?
          Ingrid Zon3
          Inlägg 15-06-2008, 20:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Oj, nu har jag lovat att fixa "nattamat" för 20-30 pers på midsommar. Det kommer serveras jansons frestelse också, men en rätt till ska jag alltså stå för. Så här många har jag aldrig lagat mat till förut, så jag bävar lite och behöver lite tips.

          Jag tänkte steka kycklingben i ugn, långpanna. Kanske marinera dem innan. Till det serveras pastasallad och/eller (köpt) potatissallad.
          Dessvärre finns det säkert en massa allergiker av olika slag så man kanske inte ska blanda ihop så mycket olika ingredienser i salladen?
          Kunde också tänka mig att göra tapenade men det är ju godast på färskt bröd och det blir nog lite knepigt. Får väl bli en bunt baguetter från närmsta affär...

          Men alla idéer till mottages tacksamt. Det som ska tillagas måste jag göra kvällen innan hemma. På landet finns ugn men det kommer bara funka att värma maten där. Och det kan inte vara särskilt känslig mat för kylningen blir i källare, kylskåp kan jag inte räkna med.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Rosmarin
          Inlägg 16-06-2008, 17:09
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 099
          Medlem sedan:
          07-02-2008
          Medlem nr: 13 936



          Din idé med tapenade är väl jättebra! Du kan även göra andra goda röror som hummus, auberginedip, guacamole, tsaziki... Om du textar en liten skylt intill där du anger vilka ingredienser som har använts i respektive röra så borde det ju gå bra. Servera sedan rörorna med grönsaksstavar och/eller gott bröd.

          Hummus: 5dl kokta kikärtor eller 2 burkar färdigkokta, 2-4 klyftor vitlök (efter smak), saften av 1/2 - 1 citron (smaka av), 1 finhackad rödlök, 4 msk olivolja, salt. Mixa kikärtor och vitlök med olivoljan i matberedare. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd ner den hackade löken. Obs! att om du låter röran stå i kylen till nästa dag så kommer smakerna att utvecklas och bli intensivare än vid tillagningstillfället.

          Auberginedip:500 g auberginer, olivolja, 2 vitlöksklyftor, en kvist färsk mynta, 1 msk balsamvinäger, salt och peppar. Sätt ugnen på 200°. Halvera auberginerna på längden och skär bort stjälkfästet. Pensla dem överallt med olivolja. Lägg dem på en plåt med skalsidan uppåt och grädda tills skalet blir bubbligt (ca 20 minuter) och vänd dem sedan med skalet nedåt och grädda 15 minuter till. De ska vara riktigt mjuka. Låt svalna, och gröp sedan ur fruktköttet. Lägg detta med de övriga ingredienserna i en matberedare och mixa allt. Smaka av.

          Guacamole på mitt sätt:4 mogna avocado, 2-4 vitlöksklyftor, 1 krm chilipeppar, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, saften av 1/2-1 + 1 citron eller lime, en burk lättcrèmefraiche, 1 hackad lök, salt. Mixa allt utom löken i matberedare. Smaka av och krydda eventuellt mera efter smak. Vänd ner löken. Lägg upp i en skål och pressa rikligt med citron över så mörknar guacamolen inte vid förvaring i kylskåp.

          Tsaziki: 2 gurkor, 5 dl matlagningyoghurt, pressad vitlök efter smak, salt. Grovriv gurkan och salta. Lägg i en sil och låt rinna av under ett par timmars tid. Blanda sedan allt och smaka av.

          Annars är ju pajer av olika slag trevligt. Om du gräddar pajerna i en långpanna så räcker de ju till ganska många.
          Exempel på fyllningar: Tomatpaj: Skivade tomater som du brer ut i förgräddat pajskal, häll över stekt lök, oliver och riven ost och grädda sedan tills pajen fått fin färg.
          Quiche lorraine: 150 g rökt skinka i tärningar eller klippt i småbitar, 3 ägg, 3dl mjölk, 3-4 dl riven lagrad ost, svartpeppar och salt.
          Spenatpaj: 1kg frusen spenat, en stor burk keso, 5-6 ägg, riven muskotnöt, salt och peppar. Smält spenaten i en kastrull och låt vätskan ånga bort. Rör ner keson och sedan ägg och kryddor. Häll smeten i ett pajskal och grädda i 200 ° ca 45 minuter.


          --------------------

          Vänliga Hälsningar:
          Rosmarin
          Klimat: Bourgogne Min hemsida


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 00:05
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon