Din idé med tapenade är väl jättebra! Du kan även göra andra goda röror som hummus, auberginedip, guacamole, tsaziki... Om du textar en liten skylt intill där du anger vilka ingredienser som har använts i respektive röra så borde det ju gå bra. Servera sedan rörorna med grönsaksstavar och/eller gott bröd.
Hummus: 5dl kokta kikärtor eller 2 burkar färdigkokta, 2-4 klyftor vitlök (efter smak), saften av 1/2 - 1 citron (smaka av), 1 finhackad rödlök, 4 msk olivolja, salt. Mixa kikärtor och vitlök med olivoljan i matberedare. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd ner den hackade löken. Obs! att om du låter röran stå i kylen till nästa dag så kommer smakerna att utvecklas och bli intensivare än vid tillagningstillfället.
Auberginedip:500 g auberginer, olivolja, 2 vitlöksklyftor, en kvist färsk mynta, 1 msk balsamvinäger, salt och peppar. Sätt ugnen på 200°. Halvera auberginerna på längden och skär bort stjälkfästet. Pensla dem överallt med olivolja. Lägg dem på en plåt med skalsidan uppåt och grädda tills skalet blir bubbligt (ca 20 minuter) och vänd dem sedan med skalet nedåt och grädda 15 minuter till. De ska vara riktigt mjuka. Låt svalna, och gröp sedan ur fruktköttet. Lägg detta med de övriga ingredienserna i en matberedare och mixa allt. Smaka av.
Guacamole på mitt sätt:4 mogna avocado, 2-4 vitlöksklyftor, 1 krm chilipeppar, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, saften av 1/2-1 + 1 citron eller lime, en burk lättcrèmefraiche, 1 hackad lök, salt. Mixa allt utom löken i matberedare. Smaka av och krydda eventuellt mera efter smak. Vänd ner löken. Lägg upp i en skål och pressa rikligt med citron över så mörknar guacamolen inte vid förvaring i kylskåp.
Tsaziki: 2 gurkor, 5 dl matlagningyoghurt, pressad vitlök efter smak, salt. Grovriv gurkan och salta. Lägg i en sil och låt rinna av under ett par timmars tid. Blanda sedan allt och smaka av.
Annars är ju pajer av olika slag trevligt. Om du gräddar pajerna i en långpanna så räcker de ju till ganska många. Exempel på fyllningar: Tomatpaj: Skivade tomater som du brer ut i förgräddat pajskal, häll över stekt lök, oliver och riven ost och grädda sedan tills pajen fått fin färg. Quiche lorraine: 150 g rökt skinka i tärningar eller klippt i småbitar, 3 ägg, 3dl mjölk, 3-4 dl riven lagrad ost, svartpeppar och salt. Spenatpaj: 1kg frusen spenat, en stor burk keso, 5-6 ägg, riven muskotnöt, salt och peppar. Smält spenaten i en kastrull och låt vätskan ånga bort. Rör ner keson och sedan ägg och kryddor. Häll smeten i ett pajskal och grädda i 200 ° ca 45 minuter.
--------------------
Vänliga Hälsningar: Rosmarin
|